Glas Javnosti

Austrijanci nikako da se dogovore o zabrani okupljanja u Blajburgu

Svet
Autor: Glas javnosti

Na zahtev vladajućih partija, Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, odloženo je usvajanje inicijative za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu na Odboru za unutrašnjo-politicka pitanja austrijskog parlamenta.

Protekle nedelje su sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), odlučile da podnesu zajedničku inicijativu za zabranu godišnjeg ustaškog okupljanja u Blajburgu, kojom pozivaju ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da razmotri sve pravne mogućnosti da se taj skup zabrani od iduće godine.

Ta inicijativa trebalo je da se nađe na dnevnom redu jučerašnje sednice Odbora za unutrašnjo-politička pitanja parlamenta, ali je usvajanje odloženo na zahtev OVP i Zelenih, sa obrazloženjem da je potrebno formulacije zahteva priveriti i doraditi do sledeće sednice krajem juna ili početkom jula.

U debati o inicijativi, koja je održana kasno sinoć, OVP i Zeleni su istakli da im je inicijativa važna, ali da se ne radi o jednostavnom poduhvatu.

Poslanici Andreas Minih i Volfgang Gerstl iz OVP su ukazali da se ne smeju dovoditi u pitanje osnovna prava i slobode, kao što su pravo na okupljanje i veroispovesti, te su dodali da je policija ionako proteklih godina nadzirala ustaški skup, te kažnjavala svako kršenje zakona.

Poslanica Zelenih Eva Ernst Dzidzic ukazala je da je neophodno uzeti u obzir mnoge izazove, kao što je i Evropska konvencija o ljuduskim pravima, jer se udruženje, koje organizuje skup, dobro organizovalo da zaobiđe zabranu održavanja.

Zbog odlaganja usvajanja inicijative začuđeni bili su poslanici Socijaldemokratske partije (SPO) i Neos-a.

Poslanik SPO Filip Kuher ukazao je da je inicijativa predviđala da ministar analizira mogućnosti, i da nije bilo reči o kršenju Ustava.

Poslanica SPO Sabine Šac ističe da je važno i ispravno zajedničko delovanje, iako je ovogodišnje okupljanje otkazano zbog korona virusa.

Prema njenim rečima opšta zabrana je sada jednostavnija, jer se od 2019.više ne radi o verskom skupu.

I poslanici Neos-a Duglas Hojos-Trautmansdorf i Štefan Krisper ističu da bi bilo dobro usvojiti inicijativu, i čude se što je nedavno dogovorena zajednička inicijativa, da bi se sada usvajanje odložilo.

Poslanici FPO Hanes Amesbauer i Kristijan Ris ocenili su da je inicijativa ionako problematična.

"Ne mora se voleti manifestacija u Blajburgu, ali je sloboda okupljanja ekstremno važna ustavom zaštićena vrednost, koja ne sme da se minira usvajanjem nekih inicijativa", naglasili su oni.

Usvajanje inicijative mogla bi voditi ka zabrani i drugih skupova, ukazali su oni.

Amesbauer i Ris smatraju da su nadležne vlasti pozvane da iskoriste pravne mogućnosti i zabrane skup, pre svega što više nije verski.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer najavio je formiranje interdisciplinarne radne grupe, uz uključenje Ministarstva spoljnih poslova i Dokumentacionog arhiva austrijskog otpora, sa ciljem ramtranja pravne situacije.

On je naglasio da je stvar veoma kompleksna i da se moraju poštovati vladavina prava i Ustav.

Na sednici Obora bilo je i raspave o inicijativu SPO i Neos sa ciljem sprečavanja planirane akcije transakcije zemljišta oko areala na kojem se održava ustaška komemoracija u Blajburgu.

Naime SPO i Neos strahuju da bi organizatori okupljanja, kupovinom daljih nekretnina mogli zaobići zabranu okupljanja.

I taj predlog nije naišao na podršku ostalih partija.

(Izvor Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR