Glas Javnosti

Austrija svirala kraj! Nema više ograničenja

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija neće produžiti restriktivne mere i ograničenja slobode kretanja posle 30. aprila.

Ministarstvo zdravlja Austrija jednim pojašnjenjem mera koje je vlada uvela usled suzbijanja širenja korona virusa stvorilo je nejasnoće.

Tako je Ministarstvo "pojasnilo" da su, i pored mera ograničenja slobode kretanja, u osnovi dozvoljeni susreti u privatnim prostorima.

Do skoro je na sajtu stajala nedvosmislena formulacija koja pokazuje da su zabranjene posete članovima porodice ili prijateljima.

Sada je "pojašenjeno" da takve zabrane privatnih susreta nema, ali da i dalje važi preporuka da se izbegavaju socijalni kontakti.

To znači, ukratko, rođendan se ne mora više slaviti sam, ali bi ipak trebalo da se slavi sam, iako susreti u privatnim prostorima nisu zabranjeni.

"Pojašenjenje" je time stvorilo zabunu i izazvalo čuđenje kod građana, posebno onih koji smatraju uvedene restriktivne mere preteranim.

Iz Ministarstva poručuju da šta se dešava u privatnim prostorima nije obuhvaćeno uredbom za suzbijanje pandemije, već na javne prostor.

"Privatni prostor nije obuhvaćen, ali se kao i do sada preporučuje smanjenje socijalnih kontakata kako bi se sprečio rast broja infekcije", navode iz Ministarstva.

Od 16.marta na snazi su ograničenja slobode kretanja, prema kojima građani iz stanova mogu izlaziti ako idu na posao, u kupovinu, kod lekara ili ako pomažu prijateljima, odnosno idu u šetnju sa ukućanima, ili samo sa jednom osobom koja nije iz istog domaćinstva uz držanje rastojanja od najmanje jednog metra prema drugima.

(Tanjug)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR