Glas Javnosti

Austrija selektivno otvorila granice: Granični prelazi rade za šest suseda

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija je delimično otvorila granice prema šest susednih država, a kontrole se od nedelje ujutru sprovode samo selektivno.

Od ponoći Austrija je otvorila granične prelaze prema Nemačkoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.

Svi koji žele da uđu u tu zemlju moraju da imaju lekarsku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom idu u karantin.

Kada je reč o granici sa Slovenijom, ograničenja ostaju na snazi do 31. maja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na koronavirus.

Direktor policije u austrijskoj pokrajini Vorarlberg rekao je da su se završile stalne kontrole na graničnim prelazima i da se od jutros kontrole sprovode samo selektivno. Na većim graničnim prelazima kada je veći protoko vozila i dalje je prisutno osoblje za nadzor državne granice. Manji prelazi nadziru se sporadično.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena, objavio je "Večernji list". Kontrole zdravstvenih organa s policijom će biti smanjene, a sprovodiće se samo na principu slučajnog uzorka. Više neće biti kontrole svakog vozila.

"Naš cilj je da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je neophodno. Ove olakšice, pre svega, važe za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice", naveo je austrijski MUP.

Potpuno otvaranje austrijskih granica najavljeno je za 15. jun, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

(Izvor: Srna/N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR