Glas Javnosti

Australijanci od danas nemaju pristup kineskoj aplikaciji

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanija „TikTok“ danas je u Ujedinjenom Kraljevstvu je kažnjena sa 12,7 miliona funti zbog višestrukog kršenja pravila bezbednosti podataka, uključujući i podatke dece mlađe od 13 godina, saopštili su tamošnji uzbunjivači.

Kineska aplikacija je prema stručnjom mišljenju ICO nedovoljno proveravala ko je koristio platformu i nije dovolju uradila na uklanjanju naloga maloletnika koji nisu isti otvorili uz saglasnost roditelja.

Propust u neuvođenju je doveo do toga da se oko 1,4 miliona dece u Ujedinjenom kraljvestvu mlađih od 13 godina nađe na platformi od 2020. godine, pokazuju procene ICO, čak iako kompanija sama ima ta pravila. 

U saopštenju poverenika za informacije, Džona Edvardsa, postoje zakoni koji su tu da zaštite našu decu u digitalnom svetu isto kao i u fizičkom, a TikTOk ih se nije pridržavao.

– Kao posldica, oko milion maloletnika mlađih od 13 godina je imalo pristup platformi, a sam TikTok je sakupljao njihove podatke i koristio ih. To znači da je moguće da su njihovi podaci bili iskorišteni da se oni prate, profilišu i potencialno im se servira štetan i neadekvatan sadržaj već kod sledećeg „skrol-a“, istakao je Edvards.

Iz kompanije su saopštili da je TikTok platforma koja je za korisnike od 13 i više godina, i istakli su da njihov tim koji broji 40.000 ljudi aktivno radi na očuvanju bezbednosti platforme, i u više navrata istakli da se praksa drastično promenila od trenutka istrage ICO.

TikTok zabranjen i u Australiji

Australijska vlada zabranila je danas upotrebu kineske društvene mreže TikTok na državnim uređajima, čime se niz sličnih zabrana u zapadnim zemljama nastavlja.

Državni tužilac Mark Drajfus rekao je da je ovlastio sekretara svog odeljenja da izda obavezno uputstvo za zabranu aplikacije TikTok na uređajima koje izdaju odeljenja i agencije Komonvelta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR