Glas Javnosti

POČELO JE! Srpski zeleni badnjak krenuo iz Sidneja (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Pripreme za najradosniji hrišćanski praznik Božić uveliko su počele kako u matici tako i u rasejanju.

Paljenje Badnjaka, tradicija stara koliko i samo hrišćanstvo, pomen je na vatru naših predaka u ognjištu. Upravo to ognjište, ono srpsko, čuvaju i Srbi u, kaže naš domaćin Goran Kitić, u pretposlednjoj stanici na svetu, u dalekoj Australiji.

Iako je u Sidneju rominjala kiša u australijskom letnjem danu, sa one strane planete gde je sada drugo godišnje doba, vredni domaćini su običaj ispoštovali kako i dolikuje a dobri hrast ih je dočekao – zelen. Naime, kako je u Australiji sada, za razliku od Srbije leto, tako je i badnje drvo u punoj svoj prirodi i lepoti, zeleno i razgranato. 

Muškarci su dočekani po starom srpskom običaju - domaćom rakijom "šljivom".  Uz tradicionalni pravoslavni pozdrav "Dobro jutro, srećno Badnje jutro", vredni domaćini su nazdravili rakijom i krenuli u seču badnjaka. Uskoro je kamion bio napunjen i badnjaci dovezeni pred novim Hramom Svetog Luke.

Srpska zajednica u Sidneju organizuje da se badnjaci upakuju, da ih njihov sveštenik otac Aleksandar osvešta i posle će biti podeljeni Srbima koji žive u sidnejskom predgrađu Liverpul i koji su okupljeni oko ovog hrama. 

Uz sliku svetog Nikolaja Velimirovića i zvuke srpske duhovne muzike, badnjaci se pripremaju put kuća Srba koji i u dalekoj Australiji srcem i dušom ostaju okupljeni oko svoje Srpske pravoslavne crkve, uvek gledajući ka matici Srbiji.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR