Glas Javnosti

Australija zamenjuje novčanicu sa likom kraljice Elizabete II

Svet
Autor: Glas javnosti

Smrt kraljice Elizabete prošle godine ponovo je pokrenula debatu u Australiji o njenoj budućnosti kao ustavne monarhije. Na referendumu 1999. godine birači su tesno odlučili da britanski monarh ostane na čelu države, prenosi N1.

Australija će zameniti portret kraljice Elizabete Druge na svojoj australijskoj novčanici od pet dolara novim dizajnom koji će odražavati i uvažavati istoriju australske autohtone kulture, saopštila je u četvrtak centralna banka te zemlje.

Ovo je odlučeno nakon konsultacija sa saveznom vladom, koja podržava promenu, navodi se u saopštenju Australijske banke rezervi. Na drugoj strani zakona i dalje će se nalaziti australijski parlament, navodi se.


Kralj Čarls III, koji je postao britanski monarh nakon smrti svoje majke, šef je države u Australiji, Novom Zelandu i 12 drugih zemalja Komonvelta van Ujedinjenog Kraljevstva, iako je ta uloga uglavnom ceremonijalna.

Australija je u septembru 2022. godine odlučila, da slika kralja Čarlsa neće automatski zameniti kraljicu Elizabetu na novčanicama od pet australijskih dolara.

Vlasti su saopštile da je odluka da se kraljičin imidž stavi na australijsku novčanicu od pet dolara bila vezana za njenu ličnost, a ne njen status monarha.

Banka reviza, saopštila je da će se konsultovati sa domorodačkim grupama o dizajnu australijskih novčanica od pet dolara. Za dizajn i štampanje nove novčanice biće potrebno nekoliko godina. Do tada će se i dalje izdavati aktuelna novčanica.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR