Glas Javnosti

Australija otkriva nenadmašnog pauka: Najveći mužjak NAJOTROVNIJE vrste na zemlji

Svet
Autor: Glas javnosti

Najveći muški primerak najotrovnijeg pauka na svetu, koji ima očnjake koji mogu probiti ljudski nokat, pronašao je novi dom u Australijskom parku reptila, gde će pomoći u spašavanju života.

Jedan građanin ga je slučajno otkrio, javlja agencija Asošijeted pres. 

Smrtonosni pauk dupljaš nazvan „Herkules“ pronađen je na Središnjoj obali, oko 80 kilometara severno od Sidneja. Prvo je prebačen u lokalnu bolnicu, navedeno je u saopštenju Australijskog parka reptila. Stručnjaci za pauke iz obližnjeg parka su ga uhvatili i ubrzo shvatili da je to najveći muški primjerak ikada pronađen u javnosti u Australiji, prenosi Index.hr.

Dugačak gotovo 8 centimetara

Pauk je bio dugačak 7,9 centimetara od stopala do stopala i nadmašio je prethodnog rekordera iz 2018. godine, mužjaka nazvanog „Kolosus“.


Pauci dupljaši obično su veliki od jednog do pet centimetara, pri čemu su ženke veće od mužjaka, ali nisu tako smrtonosne. Uglavnom se nalaze u šumskim područjima i vrtovima u predgrađima od Sidneja, najmnogoljudnijeg grada Australije, do obalskog grada Njukastla na severu i Plavih planina na zapadu.

„Herkules“ će doprineti programu protivotrova u parku reptila. Uhvaćeni pauci koje su doneli građani podvrgavaju se „mužnji“ kako bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju protivotrova koji spašava živote.

„Ovo je poput osvajanja džekpota“

„Navikli smo da se prilično veliki pauci levkaste mreže doniraju parku, ali dobiti ovolikog mužjaka je poput osvajanja džekpota. Iako su i ženke pauka otrovne, mužjaci su se pokazali smrtonosnijima“, rekla je Emma Teni, čuvar pauka u Australisskom parku reptila, i dodala:

„Budući da u našoj kolekciji sada imamo ovakvog mužjaka, njegova proizvodnja otrova mogla bi biti ogromna, što bi se pokazalo neverojatno vrednim za program protivotrova u parku“, rekla je.

Od početka programa 1981. godine u Australiji nije bilo smrtonosnog slučaja ugriza ove vrste pauka. Nedavno kišovito i vlažno vreme duž istočne obale Australije pružilo je idealne uslove za razvoj pauka dupljaša.

Glas javnosti N01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR