Glas Javnosti

OVA ZEMLJA POPUŠTA KORONA MERE, ALI MASKE OSTAJU: Produženo važenje ZELENOG PASOŠA

Svet
Autor: Glas javnosti

Austrija sprovodi dalje popuštanje epidemioloških mera, ali maske su ostale u nekim oblastima, kao i važenje zelenog pasoša.

Nova uredba Ministarstva zdravlja, koja je od danas do 8. jula na snazi, predviđa obavezu nošenja maski u javnom prevozu, u prodavnicama namirnica, apotekama, drogerijama, benzinskim pumpama, u bankama, i trafici, ali su zato maske nisu obavezne u prodavnicama garderobama…

Nova uredba naglašava da se maska mora nositi u hodnicima šoping centra u kojima postoji apoteka, supermarket, banka ili neka od trgovina u kojima važi obaveza nošenja maski.

To znači da kada neko uđe u šoping centar dok šeta pokraj izloga mora nositi masku, a kada uđe u prodavnicu cipela, odeće i slično može da je skine, piše Nova.Takva mera nailazi na nerazumevanje građana koji ne shvataju kako se mora nositi maska u hodnicima šoping centra, ali ne i u unutrašnjosti tamošnjih prodavnica.

Maske moraju da se dalje nose u taksiju, bolnicama, ustanovu za negu, gde pristup i dalje imaju samo vakcinisani i izlečeni. Isto tako maske ne moraju više da se nose na manifestacijama, priredbama, koncertima.

Uredbom je produženo i važenje sertifikata o imunizaciji sa dosadašnjih 270 na 365 dana za "busterovane".Ta mera je bila potrebna pošto na desetine hiljade zelenih pasoša prestaje da važi, a do sada nije preporučena četvrta vakcina.

Prema UredbizZeleni pasoš važi samo 180 dana, odnosno pola godine, za one koji su primili dve doze, što je i rok koji se prihvata za potvrdu o preležanom kovid19.

Istovremeno nova uredba predviđa i da su koncept prevencije i kovid redar potrebni od sada samo za manifestacije sa više od 500 ljudi.

U noćnim klubovima ukinuto je takozvano "3G" pravilo pa više ne postoji ograničenje.I Beč, koji je do sada bio restriktivniji u epidemiološkim merama, odlučio je da prati popuštanja na saveznom nivou.

ako je ukinuto "2G" pravilo u ugostiteljskim objektima, koje je važilo u Beču, čime svi građani, bilo da su vakcinisani ili ne, ponovo dobijaju pristup restoranima, kafićima, ...

Za razliku od saveznih mera Beč ostaje strožiji kada je reč o pristupu bolnicama, ustanovama za negu, ali i obdaništima, gde posetioci moraju prilikom psoete pokazati negativan PCR test, a zaposleni moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ili negativan PCR test,.Oni će biti dva puta nedeljno PCR testirani.

Što se vakcina tiče pripadnici rizičnih grupa mogu četiri meseca posle treće doze da prime četvrtu, a svi ostali nakon pola godine od prijema bustera.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR