Glas Javnosti

ASTRONAUT I KOMANDANT APOLO 8 MISIJE PREMINUO: Frenk Borman biće upamćen kao legenda

Svet
Autor: Glas javnosti

Apolo astronaut pukovnik Frenk Borman, koji je komandovao prvom misijom u orbiti oko Meseca, preminuo je u Bilingsu u Montani

Apolo astronaut pukovnik Frenk Borman, koji je komandovao prvom misijom u orbiti oko Meseca, preminuo je u Bilingsu u Montani, saopštila je NASA. Imao je 95 godina.


"Danas se sećamo jednog od Nasinih najboljih. Astronaut Frenk Borman je bio pravi američki heroj. Među njegovim brojnim dostignućima, je to što je služio kao komandant misije Apolo 8, prve misije čovečanstva oko Meseca 1968. godine“, izjavio je administrator Nase Bil Nelson.


Pored njegove važne uloge komandanta misije Apolo 8, on je veteran misije Gemini 7, koja je provela 14 dana u niskoj orbiti Zemlje i vodio prvi sastanak u svemiru“, dodao je Nelson. Borman je preminuo 7. novembra, navodi se u saopštenju.


Godine 1967, Borman je bio član odbora za pregled Apolo 204, koji je istraživao požar u kojem su poginula tri astronauta na Apolu I, a Borman će kasnije predvoditi i tim koji se bavio novim inženjeringom svemirske letelice Apolo.

Borman je nastavio svoj posao u avijaciji nakon karijere u Nasi kao izvršni direktor Eastern Airlines-a, navodi se u saopštenju.


Glas javnosti/E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR