Glas Javnosti

ASANŽU SE CRNO PIŠE: Britanska ministarka je odobrila izručenje Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

To znači da je moguće da se već u nekoliko narednih nedelja Asanž nađe u Americi gde mu preti i do 175 godina u zatvoru zbog optužbi za špijunažu i objavljivanje poverljivih dokumenata. 

„17. juna, nakon razmatranja i Magistratskog i Višeg suda, naloženo je izručenje gospodina Džulijana Asanža SAD. G. Asanž zadržava normalno 14-dnevno pravo na žalbu“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 Slučaj je prošlog meseca prosleđen ministarki unutrašnjih poslova nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Iako je Patel dala zeleno svetlo, očekuje se žalba Asanžovog pravnog tima.





Asanžov tim ima dve nedelje da uputi žalbu. 

Verovatno će se žalba fokusirati na osnove kao što su pravo na slobodu izražavanja i da li je zahtev za ekstradiciju politički motivisan. Patel je razmatrala da li je američki zahtev za ekstradiciju prošao pravne testove, uključujući obećanje da ga neće pogubiti.

Optužnica od 18 tačaka

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv sistema i da je žrtvovan zato što je razotkrio zločine SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku i da je njegovo krivično gonjenje politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.




Asanž može da uloži žalbu Visokom sudu u Londonu, koji mora dati svoje odobrenje da bi se pokrenuo prigovor. On na kraju može tražiti da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva. Ali, ako se žalba odbije, Asanž mora biti izručen u roku od 28 dana.

 "Vikiliks" je saopštio da će se Asanž žaliti na odluku o izručenju SAD.

"Danas nije kraj borbe, ovo je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz sisteme pravosuđa", navodi se u saopštenju. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR