Glas Javnosti
posta

ARHEOLOZI PRONAŠLI GRAD KOJI JE PRIPADAO VOJNICIMA ALEKSANDRA VELIKOG! Ukrašen posebnim motivima

Svet
Autor: Glas javnosti

U drevnom turskom gradu Blaundusu arheolozi su pronašli 400 isklesanih grobnica starih otprilike 1.800 godina i ukrašenih raznim motivima.

Na bogatom arheološkom nalazištu istraživači su na području nekropole otkrili 400 kamenih grobnica sa više prostorija, čiji su zidovi ukrašeni posebnim motivima grana vinove loze, grozdova i cveća.

Istraživači su došli do zaključka da su kamene grobnice aktivno korišćene posle 2. veka nove ere i koristile su se za porodične sahrane, piše „Dejli sabah“.

Prema rečima vođe iskopavanja, profesora Birola Jana, primećeno je da se unutar stenskih grobnica nalaze prostorije različitih vrsta.

Ispred zidova svake kripte pravo u stenu uklesani su lučni sarkofazi. Osim toga, unutar grobnica smo pronašli mesta za koja verujemo da su korištena za pogrebne ceremonije. Ulaz u njih bio je zatvoren mramornim vratima, koja su bila otvorena tokom sahrana ili rituala“, objasnio je vođa iskopavanja, profesor Birol Jan.

Grad je osnovao rimski vojskovođa Baoundus kada je Aleksandar Makedonski krenuo u pohod na Anadoliju. Nakon Aleksandra Velikog, gradom su upravljali Rimljani i Vizantinci. U tim periodima bilo je sedište episkopije.

(GLas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR