Glas Javnosti

Arabijski prestolonaslednik gradi najviši oblakoder na svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Izreka „nebo je granica“ dobija potpuno novo značenje zahvaljujući javnom investicionom fondu Saudijske Arabije koji planira da izgradi „mega oblakoder“ visok čak dva kilometara u Rijadu. Konstruisanje ovog tornja koji će postati najviša građevina na svetu koštaće zapanjujućih pet milijardi dolara.

Mega neboder koji će se graditi na površini od 18 kvadratnih kilometara zapadno od međunarodnog aerodroma „Kralj Halid“, koji će biti preimenovan u „ Kralj Salman“,   biće pravi „džin“ koji će nadmašiti sve ostale građevine u svetu.

Poređenja radi sadašnji najveći toranj „Burdž kalifa u Dubaiju visok je 829,84 metara, novi Svetski trgovinski centar u Njujorku 541 metar, a najpoznati oblakoder „velike jabuke“ „Empajer stejt bilding“ 381 metar.


Kako piše magazin „ Mid ist biznis intelidžens“ ( MEED)

konkurs za dizajn ove mega građevine sa kotizacijom od  milion dolara već je otvoren. Osam poznatih svetskih firmi je pozvano da učestvuje sa svojim predlozima izgleda novog tornja  među kojima je kompanija „Kila dizajn“ iz Ujedinjenih Arapskih emirata koja  projektovala nagrađivani Muzej budućnosti u Dubaiju.

Novi toranj je samo deo megalomanskih graditeljskih ambicija prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana  u okviru projekta „ Vižn 2030“. Pažnju svetske javnosti ali i mnoge kontroverze već je izazvala najava podizanja  futurističkog grada „ Lajn“ (Linija)  u pustinji - zapravo jedne zgrade dugačke 170 kilometara, a visoke 500 metara koji će ako bude završen moći da udomi čak devet miliona ljudi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR