Glas Javnosti

APEL : Svetska zdravstvena organizacija zahteva hitan pristup Gazi

Svet
Autor: Glas javnosti

SZO je istakao da je njihova pošiljka bila spremna da krene još pre tri dana, ali da timovi UN nisu mogli da je isporuče.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da joj je potreban hitan pristup Pojasu Gaze kako bi isporučila pomoć i lekove, upozorivši na potencijalnu dugotrajnu humanitarnu krizu u palestinskoj enklavi.

Iz kancelarije regionalnog direktora SZO za istočni Mediteran, Ričarda Brenana, saopšteno je da se će se predstavnici te agencije UN susresti danas sa "ljudima koji donose odluke" kako bi se omogućio pristup Gazi što pre, preneo je Rojters.

"Imamo spremnu pomoć južno od Rafe i čekamo zeleno svetlo da dobijemo ulaz u Gazu", rekao je Brenan, aludirajući na potencijalno otvaranje graničnog prelaza Rafa sa Egiptom, koja je bila veoma važna ruta za humanitarnu pomoć pre nego što su počele borbe Izraela i palestinskog Hamasa i sada je ključna ruta za snabdevanje namirnicima stanovnika Pojasa Gaze.


SZO je istakao da je njihova pošiljka bila spremna da krene još pre tri dana, ali da timovi UN nisu mogli da je isporuče.

"Čak i ako mislite da se ovo ludilo i horor zaustavi i počnemo da razmišljamo o oporavku, ovo će biti dugotrajna humanitarna kriza", rekao je predstavnik SZO za Zapadnu obalu i Gazu Ričard Piperkorn.

Govoreći iz Kaira, rekao je da je 2.800 ljudi poginulo i da je 11.000 ranjeno u Gazi od početka izraelskih napada 7. oktobra, a polovina od tog broja su žene i deca.

Kancelarija za ljudska prava UN rekla je danas da izraelska opsada Gaze i naređenje evakuacije sa severa enklave može da se smatra prisilnim premeštanjem civila i da predstavlja kršenje međunarodnog prava.



Glas javnosti/U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR