Glas Javnosti

Андрес Обрадор нови председник Мексика! Позива на помирење и фискални опоравак нације

Svet
Autor: Глас јавности / Н1 / од 02.07.2018.

Левичар Андрес Мануел Лопес Обрадор - Амло, бивши градоначелник Мексико Ситија, прогласио је победу на општим изборима у Мексику, и позвао је на помирење после "историјског дана".

Лопес Обрадор најавио је да долази време коренитих промена, али да ће појединачна права и имовина бити гарантовани. Левичар је обећао да ће поштовати аутономију Банке Мексика, наводећи да ће његова влада одржати финансијску и фискалну дисциплину.

Он је рекао да ће сви уговори о енергетској реформи бити прегледани због евентуалне корупције или незаконитости, али да неће бити конфискације или експропијације имовине.

Лопес Обрадор се обратио бирачима недуго након затварања биралишта и рекао је да после прелиминарног гласања води са преко 50 одсто гласова, што није забележено у Мексику последњих година.

Председник Енрике Пења Нијета је у телевизијском обраћању честитао Лопесу Обрадору победу на изборима.

Милиони обичних Мексиканаца гневни су на председника Енрикеа Пењу Нијета и његову администрацију, пре свега због лошег стања економије и распрострањености корупције, криминала и некажњивости.

Председник Мексика бира се на период од шест година, а на дужност ће ступити 1. децембра. Неће имати право поновог кандидовања на изборима 2024. године.

Право гласа имало је 88 милиона бирача, а на претходним председничким изборима 2012. године гласало је нешто више од 50 милиона Мексиканаца.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR