Glas Javnosti

ANĐELINA DŽOLI KRITIKOVALA AMERIČKO POVLAČENJE IZ AVGANISTANA: Filmska zvezda zauzela oštar stav

Svet
Autor: Glas javnosti

Zvezda holivudskih filmova Anđelina Džoli kritikovala je odluku Sjedinjenih Američkih Država o tekućem povlačenju iz Avganistana.

Kako piše američki Tajm, zvezda filma „Eternals“, napisala je da se čini da će američka vojska „preseći i trčati“ usred previranja u bliskoistočnoj zemlji, dok talibani ponovo preuzimaju kontrolu.

Zabrinula se da bi tekući haos mogao ukloniti svaki društveni napredak koji je postignut za žene i mlade devojke u Avganistanu.

- Kakvi god bili vaši pogledi na rat u Avganistanu, verovatno se slažemo u jednoj stvari: nije trebalo ovako da se završi- rekla je Džoli.

Džoli je to nazvala „izdajom i nemogućnošću da se potpuno shvati“ da su SAD odustale od pokušaja da olakšaju mirovni sporazum između talibana i avganistanske vlade.

Dodatni haos među vladama bio je i odlazak predsednika Avganistana Ašrafa Ganija, koji je pobegao u azil u Ujedinjene Arapske Emirate.

Ambasador te zemlje u Tadžikistanu optužio je Ganija da je na izlasku iz zemlje ukrao 169 miliona dolara, iako je Gani insistirao da je „otišao samo sa prslukom i nešto odeće“ u videu koji je snimio nakon što se saznalo gde se nalazi.

Džoli je ispričala kako se susrela sa povređenim vojnicima i ženama u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i istakla „kako su ponosni što su deo pomoći avganistanskom narodu u sticanju osnovnih prava i sloboda“.

Džoli je napomenula i koliko je teška situacija za mlade devojčice, koje su bile meta napada u školi, i za žene u vladi, koje su videle da su atentati utrostručeni 2020. godine, prema Ujedinjenim nacijama.

Glumica je napisala da su se novinari i aktivisti „skrivali“ u Avganistanu i da su „brisali svoje profile na društvenim medijima i spaljivali dokumente u pokušaju da zaštite sebe i svoje porodice“

.

Nakon svih krvoprolića, napora, odricanja i vremena, izgleda da Americi nedostaje volje da ovu tranziciju planira na uspešan način“, nastavila je ona.

- Nikada neće biti lako ili savršeno, ali moglo je biti bolje, pristojnije i sigurnije.

Džoli je napisala da veruje da „činimo pravu stvar“ i „da se borimo u plemenitoj stvari“, ali da je bilo teško poverovati da su SAD napustile Avganistan nakon dve decenije.

– Kao Amerikanka, sramim se načina na koji smo otišli. To nas umanjuje.

Upozorila je na načine na koje bi talibani mogli kazniti žene, uključujući „zabranu devojčicama u školi, ograničavanje žena u kući i izvođenje brutalnih fizičkih kazni, uključujući i nasrtaje u javnosti, na svaku ženu za koju se smatra da je prešla granicu“, i što SAD nisu pratile uslove za žene.

Zvezda je takođe napisala da će doći do „nove izbegličke krize“ zbog povlačenja SAD.

Ona je dodala da trenutna strategija za izvođenje Amerikanaca i Avganistanaca iz zemlje nije dovoljna.

- To je samo početak onoga što moramo učiniti ako se sve godine truda i odricanja u Avganistanu ne potroše uzalud.

- O svakoj budućoj avganistanskoj vladi treba suditi ne samo prema njihovom stavu prema terorizmu, već i prema njihovom ponašanju u pogledu ljudskih prava i – posebno – da li afganistanske žene i devojke zadržavaju stečena prava- zaključila je Anđelina.

Takođe, u petak, Džoli se pridružila aktivistima na Instagramu i prvi put objavila fotografiju pisma koje joj je poslala jedna Avganistanka.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

- Ovo je pismo koje sam poslala od tinejdžerke iz Avganistana- napisala je pored slike pisma.

- Trenutno narod Avganistana gubi sposobnost komuniciranja na društvenim medijima i slobodnog izražavanja, pa sam došlo na Instagram da podelim njihove priče i glasove onih širom sveta koji se bore za svoja osnovna ljudska prava- dodala je gliumica.

Tinejdžerka je izrazila želju da nastavi svoje obrazovanje u srceparajućem pismu, čak iako se plašila da će talibani ograničiti te mogućnosti.

Izvor je za People rekao da se Jolie pridružila na Instagramu kako bi pomogla u širenju svesti o potencijalnom ugnjetavanju žena u Avganistanu jer im se prekida komunikacija.

- Anđelina se osećala prisiljenom da se pridruži u trenutku kada žene i mladi ljudi u Avganistanu gube sposobnost komuniciranja na društvenim medijima i slobodnog izražavanja- rekao je izvor.

- Sa njene tačke gledišta, ako može biti deo napora da pojača njihov glas, onda je smatrala da je to dovoljan razlog da se pridruži i koristi svoju platformu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR