Glas Javnosti

Amerikanci žele da se dočepaju oborenog drona; Ruski ekspert tvrdi da SAD više neće slati svoje dronove tako blizu

Svet
Autor: Glas javnosti

Vašington pokušava da spreči da američki dron koji se srušio iznad Crnog mora dospe u pogrešne ruke, izjavio je za „Si-En-En“ koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.

„SAD su preduzele korake za zaštitu naše imovine u vezi sa ovim konkretnim dronom. Očigledno ne želimo da ga iko dobije osim nas“, rekao je zvaničnik.

Portparol Bele kuće odbio je da iznese detalje o bilo kakvim merama o ovom slučaju.

Ruski ekspert: Incident sa dronom menja program letova američkih letelica

Vojni ekspert Aleksej Leonkov izjavio je za Sputnjik da će incident sa dronom primorati da se promeni američki letački program.

„Ono što se desilo uticaće na pilotske programe Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a – oni više neće slati svoje dronove tako blizu nas. Amerikanci imaju dron ‘Global houk’ koji može da vrši izviđanje na većoj udaljenosti od naših granica nego ‘Riper’“, rekao je on. rekao.

Ekspert je primetio da ovaj incident nije takozvani casus belli (povod za objavu rata), pošto izviđački dron upućen na državne granice peredstavlja legitimni cilj koji Rusija ima pravo da izbaci.

„Objavili smo detaljan algoritam naših dejstava 2021. kada smo britanski razarač ‘Defender’ poslali dalje od Krima. Amerikanci su u toku“.

Istovremeno, Leonkov je naglasio da bi Rusija u slučaju ponavljanja ovakvih incidenata sa MKu-9 u regionu Krima imala pravo da obara američke dronove.

Evropska komanda SAD saopštila je ranije da se ruski avion Su-27, navodno, sudario sa američkom dronom MK-9, nakon čega se bespilotna letelica drušila u Crno more. Pentagon je potvrdio da je američki dron bio u izviđačkoj misiji, ali nije precizirao da li je nosio oružje.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR