Glas Javnosti

AMERIKANCI ZAPRETILI KINEZIMA: Primorajte Moskvu na mir, snosićete posledice

Svet
Autor: Glas javnosti

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je da Bela kuća neće oklevati da nametne "troškove" Kini, ako nastave da brane postupke Vladimira Putina. Ova izjava data je dan uoči razgovora Džoa Bajdena i Si Đinpinga.

Blinken je rekao da Kina treba da iskoristi svoj međunarodni uticaj da izvrši pritisak na Kremlj, dodajući da zemlja pokušava da se prikaže kao neutralna država.

- Nastavljamo da pozivamo sve nacije, posebno one sa direktnim uticajem na Rusiju, da iskoriste to da primoraju Moskvu da okonča ovaj rat. Verujemo da posebno Kina ima odgovornost da iskoristi svoj uticaj na predsednika Putina i da brani međunarodna prava i principe za koje tvrdi da ih podržava - rekao je Blinken.

On je rekao da će kineskoj vladi jasno staviti do znanja da će snositi odgovornost za sve akcije koje ona preduzme kao podršku ruskoj agresiji.

Blinken je rekao i da se slaže sa izjavom predsednika Džoa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin "ratni zločinac", dok ruske snage nastavljaju da napadaju civilna područja u Ukrajini.
- Pojačali su bombardovanje sa ciljem da slome volju naroda. Predsednik Bajden je juče rekao da su po njegovom mišljenju u Ukrajini počinjeni ratni zločini. Lično se slažem. Namerno gađanje civila je ratni zločin. razaranja u protekle tri nedelje, teško mi je da zaključim da Rusi rade drugačije. Posledice moskovskog rata osećaju se širom sveta - rekao je on.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR