Glas Javnosti

Американци УКИДАЈУ ЛЕТОВЕ између САД и Европе, али ВОЈНИКЕ ШАЉУ на РУСКУ ГРАНИЦУ

Svet
Autor: Novosti.rs

Пентагон се не плаши вируса корона. Распоређивање трупа у оквиру Војне вежбе "ЕуропеДефендер 20“ би се извршило у Белгији, Холандији, Немачкој, Пољској, Летонији, Литванији и Естонији

Док Доналд Трамп због страха од корона вируса укида летове између САД и Европе, америчка војска не одустаје од најављене војне вежбе о којој се мало говори - "ЕуропеДефендер 20“.

Ова војна вежба се изводи у оквиру НАТО-а са циљем да "на терену" провери стратегије које ће евентуално користити САД и Европа уколико дође до неког хипотетичког рата.

Војска САД је саопштила да ће само смањити број учесника у овој војној вежби.

- Здравствена заштита наше војске, као и заштита наших савезника и партнера, најважнија је брига. Ми озбиљно схватамо избијање епидемије - саопштио је ЕУКОМ, али се не наводи за колико војника ће бити смањен обим вежбе.

У првобитном плану САД је предвиђено највеће размештање америчких војних снага у Европи у последњих 25 година. У вежбе је требало да буде укључено више од 37.000 војника из 18 држава чланица НАТО. Из САД би дошло 20.000 војника, а њима би се придружило још 9.000 припадника америчких војника који су већ на европском тлу и 8.000 војника из других земаља, укључујући готово 3.000 само из Пољске.

Распоређивање трупа би се извршило у Белгији, Холандији, Немачкој, Пољској, Летонији, Литванији и Естонији. Дакле, све на границама према Русији. Америчке трупе долазе у Европу из више од 20 држава, укључујући и оне с пријављеним потврђеним и претпостављеним случајевима корона вируса.

- И даље ћемо блиско сарађивати са земљама домаћинима у Европи како бисмо осигурали да се наше политике ускладе с локалним и националним плановима за реаговање - рекао је портпарол америчких снага у Европи.

Прошле недеље први човек НАТО-а Јенс Столтенберг инсистирао је да се планиране вежбе наставе, иако се планови за ванредне ситуације развијају и у случају значајне епидемије.

У среду су, ипак, норвешке оружане снаге отказале вежбу хладног одговора за коју је било планирано да се укључи 15.000 војника НАТО-а и савезника.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR