Glas Javnosti

AMERIKANCI PRIZNALI: Ruski "Sarmat" je oružje visoke borbene spremnosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Šef Severnoameričke komande protivazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk traži sredstva za odvraćanje, jer je "Sarmat" strateško oružje visoke borbene spremnosti.

 -Rusija je nastavila da održava velike vojne vežbe i da testira oružje koje će povećati pretnju za Severnu Ameriku kada bude isporučeno vojsci. U aprilu 2022. godine Rusija je testirala ogromnu interkontinentalnu balističku raketu "sarmat" – strateško oružje visoke borbene spremnosti što ukazuje na kritičnu važnost da se SAD obezbede savremenim i pouzdanim kapacitetima u sferi strateškog obuzdavanja- rekao je general u Kongresu.

On je istovremeno podsetio da Rusija testira i nuklearnu podmornice „Belgorod“ koja može biti naoružanja nuklearnim torpedom „posejdon“ predviđenim za napade na obalske ciljeve sa udaljenosti do hiljadu kilometara.


Van Herk je istakao da i ruske krstareće rakete vazdušnog i morskog baziranja imaju mogućnost da pogode Severnu Ameriku. Takođe je dodao da je Rusija u Ukrajini upotrebila novu hipersoničnu raketu.

 -Prvi put smo videli da je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu klase "vazduh-zemlja- rekao je general.

„Sarmat“ predstavlja sistem sa teškom interkontinentalnom raketom. Težina jednog projektila prelazi 200 tona. Domet paljbe je 18.000 kilometara. Raketa ima kratak aktivni segment leta, što komplikuje proces njenog presretanja pomoću PVO. Prva uspešna testiranja ove rakete obavljena su prošlog aprila.


„Sarmat“ će zameniti tešku stratešku raketu RS-20V „vojvoda“. Novi kompleks bi trebalo prvi da dobiju vojnici raketne jedinice u Užuru u Krasnojarskom kraju, budući da ta jedinica ima važan strateški položaj i neophodnu infrastrukturu za baziranje teških raketa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR