Glas Javnosti

Amerikanci pokušavaju da kupe poverenje naše omladine u "američku demokratiju", a smetaju im Rusija i Kina

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki Stejt department planira da izdvoji 800.000 dolara za promociju uključivanja srpske omladine od 18 do 30 godina u društvene procese. Kako navode, glavna smetnja „vraćanju poverenja” u demokratske institucije u Srbiji su Rusija i Kina.

„Maligni uticaj Rusije i dezinformisanje činjenica podstiču ultranacionalističke pokrete koji odvlače zemlju od pristupanja Evropskoj uniji i demokratskog napretka, dok kineske investicije podstiču korupciju, iskorišćavanje tržišta rada i zaobilaze mere zaštite životne sredine koje zagovaraju građani Srbije”, navodi se u dokumentu Stejt departmentaBiro za demokratiju, ljudska prava i radna pitanja Stejt departmenta Amerike spreman je da finansira projekte koji imaju za cilj podršku građanskom angažovanju i osnaživanju srpske omladine za šta će izdvojiti 800.000 dolara prenosi Sputnjik.


„Cilj ovog projekta je da oživi poverenje javnosti u demokratske instrumente i institucije kroz uključivanje mladih u društvene procese”, navodi se u dokumentu.

Cilj nove inicijative je, između ostalog kako se navodi, da pomogne mladima, uključujući i pripadnike manjina, da postanu „agenti pozitivnih društvenih promena” u zemlji.

Dodaje se da se aktivnosti u okviru projekta mogu odnositi na uključivanje mladih u proučavanje demokratije, ljudskih prava, demokratskog dijaloga i drugih aktivnosti.

Podsetimo, ranije je Stejt department najavio planove za izdvajanje do 160.000 dolara za program koji ima za cilj, između ostalog, „proširenje pristupa informacijama”, „razvoj veština kritičkog mišljenja i medijske pismenosti” građana Srbije.

Kako je navedeno u dokumentu, budući saradnici će pomoći američkoj strani da ostvari svoje ciljeve, čiji će zadaci biti i sprovođenje kurseva engleskog jezika.

Nova američka inicijativa trebalo bi uglavnom da uključi interakciju sa mladim ljudima, studentima, nastavnicima i ostalim stručnjacima. U nekim slučajevima je moguća saradnja sa predstavnicima medija ili civilnog društva.


„Ambasada Amerike u Beogradu zna da poznavanje engleskog jezika otvara mogućnosti za poboljšanje perspektiva zapošljavanja građana Srbije, proširenje pristupa informacijama i znanju, kao i promociju razvoja kritičkog mišljenja i medijske pismenosti”, navodi se u tekstu.

Međutim, u okviru inicijative, od saradnika će biti zatraženo da se fokusiraju na „napredak ka pristupanju Srbije EU”. Konkretno, govori se o potrebi poboljšanja engleskog jezika lokalnih zvaničnika u cilju komunikacije sa kolegama iz Evropske unije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR