Glas Javnosti

Amerikanci nabavljavu pasoše iz drugih zemalja: Rizik zbog finansija

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivši izvršni direktor Gugla Erik Šmit podneo je zahtev za državljanstvo na Kipru

Prema vodećoj advokatskoj firmi Henli i partneri, bogate američke porodice sve više apliciraju za drugo državljanstvo i nacionalnu rezidenciju kao način da zaštite svoj finansijski rizik.

Bogati grade ove "portfolije pasoša", zbirke drugog, pa čak i trećeg ili četvrtog državljanstva, u slučaju da treba da pobegnu iz matične zemlje. Henli i partneri, advokatska kancelarija specijalizovana za državljanstvo visoke neto vrednosti, kaže da Amerikanci sada brojčano nadmašuju sve druge nacionalnosti kada je u pitanju obezbeđivanje alternativnog boravka ili dodatnog državljanstva.

 Amerika je i dalje sjajna zemlja, i dalje je u pitanju sjajan pasoš. Ali ako sam bogat, želeo bih da se zaštitim od nivoa volatilnosti i neizvesnosti. Ideju diverzifikacije dobro razumeju bogati pojedinci oko onoga što ulažu. Nema smisla imati jednu zemlju državljanstva i prebivališta kada imam mogućnost da i taj aspekt svog života zaista diverzifikujem - rekao je Dominik Volek, šef grupe privatnih klijenata u advokatskoj kancelariji.


Nedavni istaknuti primeri drugog državljanstva uključuju milijardera tehnološkog investitora Pitera Tila, koji je dodao državljanstvo Novog Zelanda, i bivšeg izvršnog direktora Gugla Erika Šmita, koji je podneo zahtev za državljanstvo na Kipru.

Prema Henliju, najveće destinacije za dopunske pasoše među Amerikancima su Portugal, Malta, Grčka i Italija. Portugalski program "Zlatna viza" je posebno popularan jer pruža put do boravka i državljanstva, uz putovanja bez vize u Evropu,  u zamenu za ulaganje od 500.000 evra (otprilike 541.000 dolara) u fond ili privatni kapital. Malta nudi Zlatnu vizu za 300.000 evra uloženih u nekretnine, za koje je Volek rekao da je postala „posebno popularna među Amerikancima“.

- Sa Maltom postajete evropski građanin, sa potpunim pravima naseljavanja širom Evrope - rekao je on.

- Dakle, vi možete da živite u Nemačkoj, vaša deca mogu da idu da studiraju u Francuskoj i imate pravo da živite, radite i studirate širom Evrope.

Postoje tri glavna razloga za porast portfelja američkih pasoša. Alternativni pasoš olakšava putovanje Amerikancima koji se upuštaju u delove sveta koji su manje prijateljski raspoloženi prema SAD.

- Za američke, britanske i izraelske građane koji iznenada nisu sigurni u svoju dobrodošlicu u inostranstvo, dodatni pasoši pružaju vitalnu fleksibilnost - navodi se u izveštaju Henl.

- Sa rastućom globalnom nestabilnošću, držanje državljanstva u drugoj zemlji, posebno onoj koja se smatra neutralnijom ili politički benignom, sada predstavlja dragocenu rezervnu ili alternativnu opciju.


Drugi razlog su poslovna putovanja, koja u mnogim zemljama mogu biti sigurnija i manje upadljiva sa pasošem koji nije američki. Američki poslovni lideri mogli bi da budu mete za „ogorčenost, uzimanje talaca ili nasumični terorizam u haosu urušenih država ili zemalja visokog rizika u koje treba da putuju u poslovne svrhe", navodi se u izveštaju.

Korišćenje sekundarnog pasoša takođe može pomoći u prekograničnim finansijskim transferima ili poslovima unutar nove zemlje.

Konačno, neki bogati Amerikanci jednostavno žele rezervni boravak za moguće penzionisanje, da bi bili bliže svojim porodicama koje žive u inostranstvu ili zbog životnih razloga u novom dobu rada na daljinu. Za druge, američka politika je pokretač.

Kina je i dalje najveći izvor migracije milionera, izgubivši neto 13.500 milionera prošle godine.
- Prilike za stvaranje bogatstva u SAD su neprevaziđene na globalnom nivou - rekao je Volek.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR