Glas Javnosti

AMERIKA UPOZORAVA TURSKU: Uzdržite se od kupovine ruskog oružja, BIĆE POSLEDICA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Amerika poziva Tursku da odustane od dalje nabavke oružja i vojne tehnike od Rusije, upozoravajući da realizacija takvih namera neće ostati bez posledica, saopštila je zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman.

„To je aktuelno pitanje. Pozivamo Tursku na svim nivoima da ne zadržava sistem S-400 (već kupljen od Moskve) i da se uzdrži od nabavke bilo kakve dodatne ruske vojne tehnike. To jasno dajemo do znanja Turskoj, kao i kakve će posledice biti ako krene u tom pravcu“, izjavila je Šerman.
 
Kako je dodala, Vašington, kao i ranije, insistira na tome da „takvi sistemi nisu kompatibilni sa sistemima NATO-a“, čija je članica i Turska.
Šermanova je nekoliko puta istakla da Vašington izuzetno ceni odnose sa Ankarom i njenu ulogu u Alijansi.

„Turska ponekad predstavlja izazov. Sigurna sam da i oni, Turci, ponekad misle da Amerika predstavlja izazov. Bez obzira na to, oni su važan NATO saveznik. Pored toga, prihvatili su milione izbeglica iz Sirije, izgradili su moćnu ekonomiju“, rekla je zamenica državnog sekretara SAD.


 
Takođe je pozdravila ulogu Turske u osiguravanju bezbednosti na međunarodnom aerodromu u Kabulu prilikom masovne evakuacije iz Avganistana.
Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio da Turska namerava da nastavi da od Rusije kupuje protivvazduhoplovne raketne sisteme S-400 uprkos svim upozorenjima koje stižu od strane Sjedinjenih Američkih Država.
 

(Glas javnosti/ Sputnik)
 
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR