Glas Javnosti

Amerika u panici 'Rusi osvajaju Arktik': Ledolomci biće naoružani krstarećim raketama!

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusi prave ledolomce koji će biti naoružani krstarećim raketama, tvrdi komandant američke mornarice admiral Džejms Fogo


On je uveren da mogućnost da instaliraju krstareće rakete "Kalibr" pretvara ledolomca u napadačko oružje. Admiral je dodao da ledolomac može da nosi i odbrambeno oružje, ali da ruske krstareće rakete "Kalibr" ne spadaju u tu kategoriju.

- Rusija agresivno preuzima Arktik. Nedavno su predstavili svoj novi ledolomac "Ivan Papanin", koji može da bude naoružan krstarećim raketama. Već sam nekoliko puta postavljao ovo pitanje, a postaviću ga i sada: "Ko stavlja rakete na ledolomcu?" Neke zemlje stave odbrambeno oružje na njihovim lodolomcima, ali "Kalibr" nije defanzivno oružje - tvrdi Džejms Fogo.

Admiral tvrdi i da to nije jedino agresivno ponašanje Rusa u regionu Antartika. On tvrdi da su rusi izgradili nove baze u kojima su rasporedili S-400 sisteme protivvazdušne odbrane.

Fogo je ubeđen da je u toku takmičenje oko osvajanje mora oko Arktika, što zahteva jaku flotu koja može da zaštiti nacionalne interese zemlje i obezbedi sigurnu rutu za trgovinu.

Da podsetimo, projekat 23550 izgradnje moćnog ledolomca "Ivan Papanin" pokrenut je oktobra 2019. godine. Očekuje se da će brod biti operativan do 25. novembra 2023. godine. Drugi brod iste klase "Nikolaj Zubov" je započet u novembru 2019. godine i očekuje se njegova operativnost početkom novembra 2024. godine.

(Izvor:Informer)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR