Glas Javnosti

AMERIKA SE SPREMA ZA KONAČNI OBRAČUN SA RUSIJOM: Gomilaju se trupe na samo 50 kilometara od granice!

Svet
Autor: Glas javnosti

Aljaska je najseverniji deo Sjedinjenih Država i velika je. Velika u kopnenoj masi i velika u vojnoj moći.

Mnogo je divljeg, otvorenog prostora između vojnih postrojenja na Aljasci. U blizini se mogu videti medvedi, a i vreme je divlje. Zimi se živa može spustiti na oko minus 45 stepeni Celzijusa, prenosi Glas Amerike

Pa zašto bi SAD smeštale toliko svojih trupa u tako surovo okruženje? Prema rečima ministra odbrane Lojda Ostina, odgovor je geografija.

"Mi smo indo-pacifička država i mi smo arktička nacija. A ovde na Aljasci, ta dva kritična regiona se ukrštaju", rekao je on.

Aljaska se graniči sa Tihim okeanom i Arktičkim okeanom. Vazduhoplovna baza Ejlson, u srcu Aljaske, udaljena je oko 160 kilometara od arktičkog kruga. Tamo je, rekao je Ostin, SAD pojačao odbranu i proširio obuku u nastojanju da poveća svoju konkurentsku prednost u odnosu na bliske protivnike Rusiju i Kinu.

"Videli ste kako smo nedavno ovde povećavali svoje kapacitete dolaskom dodatnih F-35, a mi smo u procesu stvaranja sposobnosti koje će podržati taj napor", rekao je on.

Što je posebno korisno jer borbeni avioni pete generacije F-35 sa sedištem u Ejlsonu mogu da dosegnu bilo gde na severnoj hemisferi. Leteti iznad severnog Pacifika? U Aziji ste. Želite li stići u Evropu? Samo skočite preko Arktika.

Trebate da uvežbavaze vojne veštine kod kuće? Ovde postoji poligon za obuku od 200.000 kvadratnih kilometara.

"Osim ako ovde niste služili, ljudi ne razumeju u potpunosti koliko je strateški važna naša država“, rekao je stanovnik Aljaske Den Salivan, član Senatskog odbora za oružane snage.


Rekao je da je Pentagon u pravu što se fokusira na vrhunske konkurente, ali je zabrinut da SAD možda neće ići u korak.

"Kina povećava svoju odbrambenu potrošnju za 10 odsto godišnje, zar ne? Nastaviće to da rade. Mi, znate, drugi mandat Obamine administracije smanjili smo izdatke za odbranu za 25%. Tramp se vratio na to. Opet se spušta. Dakle, apsolutno sam zabrinut, a tako je i sa većinom članova Odbora za oružane snage, nebitno koja je stranka", rekao je on.

Salivan je rekao da želi da odbrambeni budžet raste od 3 do 5 odsto godišnje kako bi išao u korak sa kineskim vojnim ulaganjima. I ukazuje na baze raširene po poslednjoj američkoj pograničnoj državi kao dokaz kako odbrambeni dolari mogu ići daleko, daleko od Vašingtona.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR