Glas Javnosti

AMERIKA PROTIV ORBANA: Uloženo na milione u koaliciju Viktorovog političkog protivnika

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Vašington podstakao pokret protiv mađarskog premijera Viktora Orbana, pošto SAD ne smatraju tu zemlju dovoljno poslušnom.

 Sada se ispostavilo da je finansirana i opozicija u Budimpešti. Mađarske novine "Magiar Nemzet" objavile su istragu o finansiranju liberalne levice koalicije protivnika premijera Viktora Orbana od strane američke nevladine organizacije Akcija za demokratiju.

Istražitelji i specijalne službe će ispitati sve okolnosti pokušaja stranog mešanja u politički život zemlje, ali je već sada očigledno da se račun približava milionima dolara - rekla je Zaharova, prenosi Sputniknews.

Prema izveštaju mađarskih medija, fondacija, osnovana neposredno pre februarskih izbora, imala je bliske veze sa Evropskim savetom za spoljne odnose (ECFR). U izveštaju se takođe navodi da je Akcija za demokratiju povezana sa milijarderom rođenim u Mađarskoj Džordžom Sorošem, koji finansira Fondacije za otvoreno društvo, koje je Mađarska zabranila pre nekoliko godina. Za sada zvanične reakcije SAD na ova pisanje mađarskih medija još uvek nema.

Zaharova je podsetila i da je i rukovodstvo EU nezadovoljno nezavisnim stavom Budimpešte, preteći Mađarskoj kaznama i sankcijama, dok je naziva „izbornom autokratijom“ zbog odbijanja da sledi naloge iz Brisela.


Mađarska se protivila sankcijama EU protiv Rusije. Budimpešta je više puta upozoravala da će odluka Brisela da pošalje vojnu pomoć Kijevu usred tamošnje ruske specijalne vojne operacije i da uvede ograničenja protiv Moskve rezultirati velikim ekonomskim kolapsom bloka.

Sankcije, koje su podržale SAD, Britanija i EU, pogoršale su probleme tržišta goriva, što je rezultiralo velikom energetskom krizom širom Evrope, sa rekordno visokom inflacijom i naglo rastućim troškovima života.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR