Glas Javnosti

Amerika prisvaja pravo na korišćenje resursa sa Meseca

Svet
Autor: Glas Javnosti

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz koji Amerikancima obezbeđuje pravo na korišćenje resursa iz svemira, između ostalog i sa Meseca, navodi se u dokumentu Bele kuće. Rusija smatra da američki planovi u svemiru štete međunarodnoj saradnji.

„Amerikanci moraju imati pravo da vrše komercijalna istraživanja, vađenje i korišćenje resursa iz dalekog svemira u skladu sa zakonom. Kosmos je pravno i fizički jedinstven domen ljudske delatnosti i SAD ga ne smatraju javnim vlasništvom“, precizirano je u dokumentu.

U ukazu se ističe da SAD žele da dobiju međunarodnu podršku u tom polju. Saglasno dokumentu, Stejt department i druga ministarstva i odeljenja treba da održe sastanke na međunarodnom nivou u cilju zaključivanja bilateralnih i multilateralnih sporazuma o korišćenju i resursa sa Meseca i drugih svemirskih tela od strane privatnih i javnih preduzeća.

Ističe se da državni sekretar pora u roku od 180 dana podneti izveštaj o obavljenom poslu.

Kako je objašnjeno iz Trampove administracije, SAD ne smatraju da je potrebnim usvajanje novog međunarodog dokumenta, i ne žele da razgovaraju o toj temi sa partnerima. U ukazu se ističe da SAD podržavaju Sporazum o svemiru iz 1967. godine, ali da su protiv Sporazuma iz 1979. o aktivnosti država na Mesecu i drugih nebeskih tela, koji su potpisale najmanje 20 zemalja.

Kako su objasnili, novi ukaz ne unosi promene u američku politiku, samo potvrđuje aktuelni stav. Ukaz takođe potvrđuje zakon koji je američki Kongres usvojio 2015. godine, prema kome je Amerikancima i američkim kompanijama dozvoljena komercijalizacija i korišćenje svemirskih resursa, uključujući vodu i minerale.

Rusija – agresivni planovi štete saradnji
Nakon toga se oglasio zamenik generalnog direktora ruske državne agencije „Roskosmos“ za međunarodnu saradnju Sergej Saveljev, koji je rekao da agresivni američki planovi o prisvajanju prava na korišćenje svemirskih resursa štete međunarodnoh saradnji.

„Pokušaji eksproprijacije svemira i svemirskog prostora i agresivni planovi u cilju faktičkog zauzimanja teritorija drugih planeta teško da će podstaći zemlje na plodotvornu saradnju“, rekao je Saveljev.

On je dodao da je kroz istoriju već bilo primera, kada je jedna zemlja htela da zauzme teritoriju u svojim interesima.

„Svi znaju kako bi se to završilo“, naglasio je on.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR