Glas Javnosti

Amerika preti onima koji pomažu Rusiji, ali Kinezi ne planiraju da prekid saradnje sa Rusima

Svet
Autor: Glas javnosti

Kompanije, uključujući kineske, ne treba da pružaju materijalnu podršku Rusiji u ukrajinskoj krizi, u suprotnom ih čekaju ozbiljne posledice, izjavila je ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država Dženet Jelen.

Ona je na konferenciji za novinare prilikom posete Kini istakla da su SAD i dalje zabrinute zbog uloge koju neke kompanije, uključujući i kineske, imaju u ruskim vojnim nabavkama.

„Predsednik Džozef Bajden i ja potpuno smo odlučni da učinimo svemoguće kako bismo zaustavili protok materijala, koji podržava odbrambeno-industrijsku bazu Moskve i pomaže joj u ratu protiv Kijeva“, kazala je Jelen.

Jelen je, pored toga, naglasila da je u Kini imala teške razgovore o pitanjima nacionalne bezbednosti.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući na brifingu izjavu Dženet Jelen o rizicima sankcija po kineske banke zbog pomoći Rusiji, poručila je da saradnja Rusije i Kine ne treba da bude narušena i ograničena.

Ona je takođe naglasila da relevantne zemlje ne bi trebalo da ocrnjuju normalne odnose Moskve i Pekinga.

„Kina je uvek kontrolisala izvoz robe dvostruke namene u skladu sa zakonom i normativnim aktima. Relevantne države ne bi trebalo da ocrnjuju normalne državne odnose Pekinga i Moskve i da ih napadaju“, zaključila je Mao.

Glas javnosti /S04S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR