Glas Javnosti

AMERIKA KONTAKTIRALA RUSIJU UOČI BAJDENOVE POSETE KIJEVU: Isključena mogućnost sukoba dve nuklearne sile

Svet
Autor: Glas javnosti/Sputnjik

Sjedinjene Američke Države su neposredno pre posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Ukrajini kontaktirale Rusiju kako bi isključile greške koje bi mogle da dovedu do direktne konfrontacije dve nuklearne sile, prenosi agencija „Asošijeted pres“ pozivajući se na Belu kuću.

„Bela kuća nije iznela detalje, ali je izjavila da je osnovna komunikacija sa ruskom stranom bila kako bi se isključile konfliktne situacije neposredno pre posete Bajdena, a sve u sa ciljem da se izbegnu greške koje bi dovele do direktnog konflikta dve nuklearne sile“, navodi se u materijalu agencije.

Američki predsednik je danas iznenada posetio Kijev i sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pripreme za današnju posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Kijevu trajale su oko nedelju dana, prenosi "Politiko", pozivajući se na neimenovani izvor u ukrajinskoj vladi.

Prema rečima sagovornika, ukrajinska strana već dugo traži od Vašingtona da Bajden doputuje. Putovanje je pripremljeno „u veoma kratkom roku“ i „u najstrožoj tajnosti“. Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermark i ministar spoljnih poslova Dmitrij Kulebe su pripremali posetu.



Si-En-En javlja da je Bajdenov avion Air Force One poleteo iz vojne baze Endrus u Merilendu „pod okriljem mraka“ — u nedelju u 4:14 po severnoameričkom istočnom vremenu (10:00 po centralnoevropskom vremenu). Novinarima u avionu nije bilo dozvoljeno da sa sobom ponesu uređaje za snimanje. Bajdena su na putovanju pratili savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, zamenica šefa kabineta Bele kuće Džen OMeli Dilon i lična asistentkinja Ana Tomasina.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Bajden je avionom otišao u Poljsku i odatle vozom u Ukrajinu. Pre puta u subotu uveče, kako je javio Si-En-En, Bajden je bio na večeri sa suprugom Džil Bajden. Do dolaska u Kijev više se nije pojavljivao u javnosti.

Ova poseta nije zvanično najavljena, ali je američka verzija lista "Politiko" pisala da Bajdenovi pomoćnici razmatraju mogućnost da tajno pređe poljsko-ukrajinsku granicu. Međutim, oni su došli do zaključka da rizik po njegovu bezbednost "nije vredan toga".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR