Glas Javnosti

AMERIKA DONELA VEOMA OPASNU ODLUKU: PVO sistemi PATRIOT uskoro će biti poslati u Ukrajinu!

Svet
Autor: Glas javnosti

Bajdenova administracija dovršava planove za slanje odbrambenog raketnog sistema Patriot u Ukrajinu , što bi moglo biti objavljeno već ove nedelje, reklsi su dva američka zvaničnika i visoki zvaničnik administracije.

Plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Džou Bajdenu na potpis. Trojica zvaničnika izjavila su za CNN da se očekuje odobrenje.

Ukrajina je pozvala SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila. To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat zemlji i zvaničnici kažu da će pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje NATO-a u istočnoj Evropi.

Nije jasno koliko će raketnih bacača biti poslato, ali tipična baterija Patriot uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera, od kojih svaki drži četiri spremne rakete.

Pošto planovi budu finalizovani, očekuje se da će Patrioti brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.

Ukrajina je tražila sistem mesecima, ali logistički izazovi njegove isporuke i funkcionisanja su ogromni. Uprkos tim preprekama, „realnost onoga što se dešava na terenu“ navela je administraciju da donese odluku, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN, napominjući da se nastavljaju intenzivne ruske raketne baraža.

Za razliku od manjih sistema protivvazdušne odbrane, raketnim baterijama Patriot su potrebne mnogo veće posade, što zahteva desetine članova osoblja da njima pravilno upravlja. Obuka za raketne baterije Patriot obično traje više meseci, proces koji će Sjedinjene Države sada sprovoditi pod pritiskom skoro svakodnevnih vazdušnih napada iz Rusije.

Sistem se široko smatra jednim od najsposobnijih oružja dugog dometa za odbranu vazdušnog prostora od nadolazećih balističkih i krstarećih projektila, kao i nekih aviona. Zbog svoje sposobnosti velikog dometa i velike visine, potencijalno može da obori ruske rakete i avione daleko od predviđenih ciljeva unutar Ukrajine.

Ranije su SAD slale Patriot baterije saveznicima u NATO-u, poput Poljske, kao način da ojačaju njihovu odbranu, a slale druge sisteme oružja u Ukrajinu da pomognu protiv ruske invazije.

CNN je ranije izvestio da Bajdenova administracija razmatra taj potez.

Glas javnosti/CNN

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR