Glas Javnosti

Amerika do 2035. godine prekida laboratorijska testiranja na sisarima

Svet
Autor: Glas javnosti

Agencija za zaštitu životne sredine SAD planira da u potpunosti prekine testiranje na sisarima kao laboratorijskim životinjama do 2035. godine.

Na osnovu pisanja Science Magazina od 14. Januara 2024.,plan Agencije za zaštitu životne sredine SAD (AZŽSS) da donese krajnji rok za upotrebu sisara kao laboratorijskih životinja, kao modela za utvrđivanje toksičnosti i bezbednosti različitih hemijskih jedinja, koji će se u potpunosti obustaviti do 2035. godine, podelila je stručnu javnost.

AZŽSS je takođe donela plan da se do 2025. godine testiranje na sisarima u navedenu svrhu smanji za 30%.

Ova agencija navodi da se svake godine sprovode ogledi na hiljadama životinja radi utvrđivanja bezbednosti pesticida, određivanje toksičnog nivoa hemikalija u vodi , kao i razne druge toksikološke studije. Najčešće se ove vrste ogleda vrše na glodarima (miševi, pacovi, zamorci, kunići), iako se neki od ovih studija vrše i na ribama.


AZŽSS smatra da je 16 godina dovoljan period da se u potpunosti izvrši prelazak na neživotinjske modele uz upotrebu novih tehnologije u svrhu toksikoloških studija. Istraživači sa pojedinih instituta već razvijaju u ovu svrhu klastere ćelija koji se nazivaju organoidi, koji trebaju da oponašaju pojedine organe, poput srca, mozga, radi procene uticaja toksičnih materija. Takođe istraživači sa ovih instituta tvrde da će u narednoj deceniji doći do prelaska sa životijskih modela u “in vitro sisteme” za testiranje , bez obzira da li je određen krajnji rok za to ili ne.

Sa druge strane, postoje glasine da ovaj plan lobiraju kompanija za proizvodnju različitih hemijskih jedinjenja, koji svake godine plaćaju milione dolara za toksikološka ispitivanja na animalnim modelima. Sličnog mišljenja je bivši predsednik SAD, koji smatra da su testiranje na životinjama su preskupa radi zadovoljavanje zakonske regulative.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR