Glas Javnosti

AMERIKA ĆE SE BORITI DO ZADNJEG UKRAJINCA: Intervju Sergeja Šojgua o kojem priča CEO SVET - Otvaraju se nova ŽARIŠTA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Više od 2.500 stranih plaćenika je uključeno u sukob, koriste se terorističke metode, sabotaže i brutalna ubistva

Zapadne zemlje primoravaju ukrajinske vlasti da ostvare uspeh na bojnom polju i da se bore "do poslednjeg Ukrajinca", jer su im poslali oružje vredno više od 65 milijardi dolara, kazao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku ministara odbrane zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u Minsku.

"Više od 2.500 stranih plaćenika je uključeno u sukob, koriste se terorističke metode, sabotaže i brutalna ubistva", rekao je ministar, a preneo RT, i dodao da sve to dovodi do eskalacije sukoba i produžava ga.

Govoreći o vojno-političkoj situaciji u regionima kolektivne bezbednosti ODKB, Šojgu je ukazao na destruktivne aktivnosti SAD i njihovih saveznika koji stvaraju žarišta napetosti u blizini granica država članica te organizacije.

"Situacija u regionima kolektivne bezbednosti ODKB ostaje krajnje nestabilna, zahteva našu veliku pažnju i stalno praćenje. Destruktivne aktivnosti SAD i njihovih saveznika u stvaranju žarišta napetosti u blizini granica država ODKB imaju negativan uticaj. Provociraju krizu i sukob, pružaju podršku terorističkim i ekstremističkim strukturama, primenjuju sve vrste sankcija, pretnji i ucena", naglasio je ruski ministar odbrane.

Zapad na sve moguće načine pokušava da interveniše u situaciji oko Nagorno-Karabaha i diskredituje rusku mirovnu politiku, ukazao je ruski ministar odbrane.

"Što se tiče situacije u regionu Kavkaza, ona je u velikoj meri zavisi od rešavanja jermensko-azerbejdžanskog sukoba. Bezbednost u Nagorno-Karabahu trenutno podržava ruski mirovni kontingent. Međutim, Zapad pokušava da se na sve načine umeša u situaciju, poveća svoje prisustvo i diskredituje rusku mirovnu politiku", rekao je Šojgu.

Zapadu je, prema njegovim rečima, glavno "da istisne Rusiju sa Južnog Kavkaza, a ne da dugoročno obezbedi bezbednost i prosperitet regiona".

"Primer za to je takozvana civilna misija EU u Jermeniji, koja uključuje vojno osoblje i obaveštajne službenike. Mislim da nema potrebe da se objašnjava šta oni zapravo rade", rekao je Šojgu.

Twitter/printscreen
foto: Glas javnosti

Rusija smatra da je neophodno da se nastavi rad na slanju misije ODKB u region, naglasio je ministar.

Ministar odbrane Rusije istakao je značaj učešća jermenske strane u zajedničkim aktivnostima operativne i borbene obuke u okviru ODKB.

"Jermenija je član naše organizacije, naš saveznik. Zainteresovani smo za uspostavljanje mira i činimo sve što je u našoj moći da stabilizujemo situaciju u Zakavkazu. Istovremeno, posebno bih želeo da istaknem značaj učešća jermenske strane u zajedničkim aktivnostima operativne i borbene obuke u okviru ODKB", kazao je Šojgu.

Sjedinjene Američke Države nameravaju da iskoriste potencijal nelegalnih oružanih formacija u Avganistanu za destabilizaciju situacije u regionu, siguran je Šojgu.

"Avganistan ostaje još jedno žarište nestabilnosti. Glavna pretnja dolazi od ilegalnih naoružanih grupa, koje su značajno ojačale svoje pozicije u ovoj zemlji nakon što je na vlast došao islamski talibanski pokret. Smatramo da SAD imaju nameru da iskoriste potencijal tih terorističkih organizacija za destabilizuju situacije u regionu", rekao je Šojgu.

U tu svrhu je, prema rečima ruskog ministra, organizovano prebacivanje vojske iz kontrolisanih banditskih grupa sa Bliskog istoka u Avganistan. U budućnosti mogu da prodru u susedne zemlje kako bi izvršili terorističke napade, rekao je ruski ministar odbrane.
Fonet/Ap
foto: Glas javnosti
"U ovim uslovima smatramo da je važno da koordinišemo napore u avganistanskom pravcu, posvetimo dužnu pažnju zajedničkim vežbama kako na bilateralnoj osnovi, tako i u multilateralnim formatima", rekao je on.

Umesto da rade na oživljavanju Avganistana posle ishitrenog povlačenja iz njega, zemlje NATO-a na različite načine pokušavaju da obnove svoje vojno prisustvo u regionu Centralne Azije, napomenuo je Šojgu.

"Na ovo gledamo kao na direktnu pretnju stabilnosti u regionu Centralne Azije i ODKB u celini", upozorio je ruski ministar odbrane.


Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR