Glas Javnosti

Američki ultimatum Saudijcima: Zaustavite naftni rat ili će sve otići dođavola

Svet
Autor: Glas Javnosti

Američki senator Den Salivan upozorio je da odnosi Saudijske Arabije i SAD mogu zauvek da se promene, ukoliko Rijad ne okonča naftni rat, piše „Si-en-bi-si“.

Den Salivan je istakao da je za vreme prvog rata u Persijskom zalivu upravo američka vojska bila ta koja je štitila Saudijce od Iraka.

„Saudijci su zaista izazvali šok na tržištu svojim predlogom (da se dodatno smanji proizvodnja nafte) u nezgodno vreme. Ovakve krize zaista jasno pokazuju ko su vam prijatelji, a ko ne“, rekao je senator u intervjuu za „Si-en-bi-si“.

Prema njegovim rečima, grupa američkih senatora pokušala je da izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju tako što je napisala pismo prestolonasledniku te zemlje Muhamedu bin Salmanu el Saudu.

„Svi senatori koji su imali veze sa tim pismom su velike pristalice američko-saudijskih odnosa. Međutim, to će se promeniti ukoliko Saudijska Arabija ne zauzme konstruktivniji stav na energetskim tržištima“, istakao je senator.
Salivan je dodao da je podsetio ambasadorku Saudijske Arabije u SAD Remu Bint Bandar Al Saud na činjenicu da je Amerika u prošlosti branila kraljevinu.

„Podržavali smo vas u prvom ratu Persijskom zalivu. (Bivšeg predsednika Iraka) Sadama Huseina nije zaustavila saudijska vojska, već prva divizija marinaca i 82. vazdušno-desantska divizija. Amerikanci su umirali u tom ratu“, rekao je Salivan.
Prema navođenju „Si-en-bi-si“, zbog naglog pada cena nafte za mnoge američke kompanije dalje aktivnosti su postale neisplative.

Situacija na svetskom tržištu nafte

Početkom marta države OPEK+ nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

U svetlu raspada sporazuma OPEK plus, kao i usporavanja potražnje na tržištu usled izbijanja virusa korona, cene nafte su se gotovo prepolovile od početka marta.

Izvor: Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR