Glas Javnosti

Амерички сенатор: Преиспитати присуство трупа на Косову ако се не укуну таксе

Svet
Autor: N1/foto:wikipedia

Уколико Приштина не укине намете према Србији, САД би требало да преиспитају присуство трупа на Косову, поручио је на Твитеру амерички сенатор, Дејвид Перду, преноси Коссев.

Приштински медији већ данима пишу да је повлачење трупа, поред економске, друга "казнена мера" САД према Косову због одбијања да се испуни њихов последњи захтев, објавио је Коссев.

Амерички сенатор, Дејвид Перду, на Твитеру је коментарисао тренутну политичку ситуацију у региону и поручио да америчке трупе више од две деценије помажу у одржавању мира између Београда и Приштине, али и предложио шта треба урадити уколико Косово не испоштује захтев САД.

"Више од две деценије америчке снаге помажу у одржавању мира између Косова и Србије. Сада, са историјским напретком на видику, Косово мора да уради свој део и укине све намете према Србији. Уколико Косово није у потпуности посвећено миру, САД би требало да преиспитају своје присуство тамо", написао је Перду.

Приштински медији већ данима најављују прве "казнене мере" САД против Косова због одбијања косовског премијера, Аљбина Куртија, да укине таксе. Како је у понедељак пренела Газета Експрес, позивајући се на своје изворе, САД су већ "нанеле први ударац" – д 50 милиона евра МЦЦ-а бити блокирано, као и пројекат за гас, на основу ког је предвиђено да се уложи још око 150 милиона евра.

Претходно је и Куртијев коалициони партнер и лидер ЛДК, Иса Мустафа, како је сам потврдио, разговарао је са Трамповим изаслаником за дијалог Београда и Приштине, Ричардом Гренелом који га је упозорио на прве санкције уколико косовски премијер безусловно и у потпуности не укине таксе, а које се огледају управо кроз средства МЦЦ.САД

Упркос свакодневним притисцима САД, косовски премијер, Аљбин Курти, инсистира на постепеном и делимичном укидању такси и успостављању реципроцитета уколико Србија не испоштује захтеве Косова, чему се такође противи САД.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR