Glas Javnosti

Američki politikolog: GLOBALIZACIJA NESTAJE, KINA JE POBEDNIK

Svet
Autor: Glas javnosti

Svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi, ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti – poručuje i upozorava uticajni američki politikolog Ijan Bremer.

Bremer smatra da će jedna od glavnih posledica koronavirusa biti nestanak globalizacije.

- Ima tu tri stvari. Najvažnija, sa najdalekosežnijim posledicama je da globalizacija koja je trajala decenijama počinje da nestaje. Već ulazimo u tehnološki hladni rat između Amerike i Kine i videćete mnogo razdvajanja, lokalizacije, prilagođavanja lanca nabavke koji je veoma efikasan i vodeći faktor rasta, a koji nije otporan kada imate šokove i krize, u lanac nabavke za svaki slučaj. Opet lokalizacija. Manje efikasnosti, manji rast. Jedna velika posledica je deglobalizacija - kaže Bremer.

 Druga je, tvrdi Bremer, da će tržišta u razvoju biti pogođena mnogo gore nego razvijeni svet, gde možete da za stimulans odvojite 10 odsto BDP-a. To ne možete u Brazilu, Turskoj ili Indiji.

- Međunarodna pomoć neće biti adekvatna. Brinem da ćemo imati dodatnu finansijsku krizu, koja će obogaljiti neka tržišta u razvoju. To može dovesti do promena režima, velike patnje ljudi, mnogo više od ovoga što imamo danas u Americi, Evropi ili onome što se nedavno dešavalo u Kini - ističe Bremer i dodaje:

- Treće je odnos Amerike i Kine. Mislim da postoji mogućnost da postane mnogo napetiji. Kinezi će iz krize izaći jači, u međunarodnim okvirima, jer su uspeli da suzbiju inicijalno izbijanje epidemije, pa su je onda ekspeditivno okončali. Njihova ekonomija biće prva u svetu koja kreće iznova. Već je pokrenula 65 odsto privrede, verovatno će biti potpuno funkcionalna do kraja aprila, početka maja, dok su Amerikanci i Evropljani još zatvoreni. Oni su odgovorni za nabavku medicinskih zaliha, oni vode humanitarnu akciju.

U vašoj Srbiji na primer, čujemo da su Kinezi braća, te da EU baš i nije od koristi. Biće toga i više, u državama od kojih su neke obično američki saveznici. To je dramatična promena u dosadašnjem pogledu na svet.

 Američki politikolog smatra sa Rusi imaju ograničenu ulogu, a da su Kinezi neverovatno moćniji i ekonomski uticajniji.

- To vidite na terenu u skoro svim ovim zemljama. Kineska uloga biće još veća. Kina će biti mnogo jača u Evropi nego pre ove krize. "Huavej" će biti jači, mnoge zemlje će se njima okrenuti za 5G tehnologiju, a ne Americi. Ovo je za mene svet "G 0", ne "G 7" ni "G 20". Ovo je prva globalna kriza u svetu "G 0". I jasno je, posle 11. septembra, posle 2008. Amerika se držala zajedno, Evropljani su bili zajedno sa Amerikancima. Rusi su pomogli Amerikancima posle 11. septembra, Kinezi su pomogli Amerikacima posle 2008 - objašnjava Bremer i opominje:

- Danas, 2020. svet nije zajedno. Ni Amerikanci, ni Evropljani, ni Rusi , ni Kinezi. I to je najveća posledica krize, najveće posle Drugog svetskog rata. Treba da radimo zajedno, a to se neće desiti. Najgore je moguće vreme za ovakvu krizu - kaže on.

 

Izvor: srbijadanas

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR