Glas Javnosti

AMERIČKI NOSAČ "ČEKA" SUKOB RUSIJE I UKRAJINE, krstari JADRANOM spreman da REAGUJE!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki nuklearni nosač aviona "CVN-75 Harry S. Truman" krstari Jadranom, spreman da reaguje u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine.

Američka mornarica saopštila je da je ova grupa brodova uz podršku iz vazduha "planski raspoređena u oblasti operacija američkih pomorskih snaga Evropa-Afrika/SAD radi održavanja stabilnosti i bezbednosti, kao i odbrane interesa SAD i njenih partnera u Evropi i Africi".

Grupa je prethodno 14. decembra uplovila u Sredozemno more, u nameri da kroz Suecki kanal dođe do Perisjskog zaliva.

Međutim, sekretar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je toj udarnoj grupi predvođenoj nosačem aviona da ostane u regionu Sredozemnog mora, umesto da se prema prethodnom planu preseli na Bliski istok, zbog zabrinutosti zbog gomilanja hiljada ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, preneo je AP 28. decembra.

Inače udarna grupa nodača aviona USS Hari S. Truman nalazi se na udaljenosti od oko 800 kilometara od Ukrajine i raspolaže sa sledećim avijacijskim sastavom: 4 EA-18G, 34 F/A-18E i 11 F/A-18F. Prema nezvaničnim saznanjima ova grupa bi trebala da se prva upotrebi, u slučaju da se SAD umešaju ako eskalira oružani sukob Rusije i Ukrajine, gde je na granici velika tenzija.

Ono što je zanmiljivo u ovoj priči jeste da veliku podršku ovoj udarnoj grupi pružaju leteće avio-cisterne u britanskoj vazduhoplovnoj bazi Mindehal gde se prema podacima koje je obajvio vazduhoplovni stručnjak Babak Taghvaee nalazi 15 KC-135R i tri KC-1235T koji mogu da da nosača aviona stignu na bilo koju tačku u Ukrajini uključujući tu prema njegovim rečima Donjeck i Lugansk.

Prema njegovim navodima u petak i subotu piloti sa ovog nosača aviona vežbali su dopunjavanje gorivom sa avio-tankerima KC-135R nad Istočnom Evropom.

BONUS VIDEO: 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR