Glas Javnosti

Američki dronovi se loše pokazali u Ukrajini

Svet
Autor: Glas javnosti

Kako navodi "Vol strit džurnal", čak i neki od dronova koje je Pentagon odredio kao prikladne za američke trupe nisu se dobro pokazali u konfliktu.

Malogabaritni dronovi američke proizvodnje koji su poslati Ukrajini, uglavnom su se pokazali kao neefikasni na bojnom polju zbog elektronskih protivmera ruske vojske, prenosi "Vol strit džornal".

Tokom sukoba u Ukrajini zabeležena je široka upotreba malih dronova za izviđanje i ispuštanje granata i mina, kao i onih koji se koriste poput lutajuće municije. Međutim, američki proizvodi ove vrste pokazali su se nedovoljno dobrim, što je prinudilo Kijev da se sve više oslanja na kineske modele piše američki list.

"Opšta reputacija za svaku vrstu američkih dronova u Ukrajini je da oni ne funkcionišu toliko dobro kao drugi sistemi (dronovi iz drugih država)", rekao je Adam Braj, generalni direktor američke kompanije "Skajdio" koja se bavi proizvodnjom dronova.

On je priznao i da se proizvodi koje pravi njegova kompanija, takođe, "nisu pokazali kao uspešne platforme na liniji fronta".

Kako navodi "Vol strit džornal", čak i neki od dronova koje je Pentagon odredio kao prikladne za američke trupe nisu se dobro pokazali dobro u konfliktu, a na listi problematičnih letelica između ostalog nalaze se lutajuća municija "svičblejd 300", "velos v3" dronovi sa helikopterskim pogonom, kao i vazduhoplovi koje proizvodi kompanija "Sajberluks".

Prema njihovim procenama, ukrajinske trupe troše oko 10.000 malogabaritnih dronova mesečno, a veliki deo njih su komercijalni modeli koje pravi kineska firma "SZ DJI Tehnolodži" ili se prave od kineskih komponenti u Ukrajini.

Iz pomenute kineske kompanije, kojoj je inače zabranjeno poslovanje u SAD zbog toga što "predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost", poručili su da "u potpunosti žale i osuđuju upotrebu njenih proizvoda za izazivanje bilo kakve štete, bilo gde u svetu".


Osim niske efikasnosti, bespilotne letelice iz SAD karakteriše i višestruko veća cena od njihovih kineskih ili dronova iz bilo koje druge države, te je jasno zbog čega se Ukrajini ne isplati kupovina američkih letelica.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR