Glas Javnosti

Амерички БДП би могао пасти више него 2008. године

Svet
Autor: telegraf.rs

У САД је већ почео талас отпуштања, посебно у индустријама које су тренутно најугроженије: туризам, забава, угоститељство

Све је јасније да ће Цовид-19 прекинути најдужу господарску експанзију у САД, јер су у напорима да се спречи ширење вируса, "паралисани" бројни пословни сектори.

Многи аналитичари сматрају да је највећа светска сила већ зашла у рецесију. То, пре свега, тврди челни економиста Института за међународне финансије - Робин Брукс, који процењује ће амерички БДП у првом тромесечју пасти за 0,2 одсто на годишњем нивоу, а у другом за чак 3,6 процента, преноси Новац.хр.

Истиче да су разлог томе, парадоксално, управо мере које је нужно спровести како би се спречило ширење корона вируса, а то су карантини, ограничена путовања и затварање услужних делатности и предузећа. Све ово је зауставило свакодневно пословање и гурнуло господарство у прву рецесију од економске кризе 2008. године.

Већи пад БДП-а него 2008. године?
- Ако желите да брзо зауставите вирус, морате увести строге мере, а тиме ћете пореметити господарску економију - каже Грегори Дако, из Оџфорд Ецономицс-а.

Он процењује да ће амерички БДП у тромесечју од априла до јуна пасти за чак 12 одсто на годишњем плану, што би био већи пад него на врхунцу Велике рецесије 2008. године, када је у четвртом кварталу господарство потонуло 8,4 одсто.

Ипак, Дако очекује брзи опоравак ове силе у другом полугодишту, па би у 2020. она могла забележити нулти раст.

Пандемија корона вируса је у САД изазвала велике поремећаје у ланцима снабдевања и потражњи широм света, а многе савезне државе су затвориле школе и ресторане, забраниле јавна окупљања, одложиле спортске и културне догађаје.

Масовна отпуштања
У САД је већ почео талас отпуштања, посебно у индустријама које су тренутно најугроженије: туризам, забава, угоститељство... То је срж услужног сектора, који чини највећи удео у америчком господарству. Очекује се да ће незапосленост у априлу сигурно порасти.

- Сједињене Државе имају 2,6 милиона конобара и конобарица, од којих ће готово сви до петка бити незапослени. Извештај о запослености у марту, који ће бити објављен почетком априла, могао би бити најгори месечни извештај о запослености у САД. Рекордан пад броја запослених, од 1,96 милиона, забележен је у септембру 1945. - каже Мајкл Хикс, економиста.

Чак је и председник САД, Доналд Трумп, рекао да господарству прети рецесија.

Према подацима Феда, производна активност у држави Њујорк, пала је овог месеца на најниже нивое, од рецесије 2009. године.

Тмурне процене ЈП Моргана
Јуче су аналитичари ЈП Морган банке објавили процене према којима би амерички БДП у овом тромесечју могао пасти за 4, а у наредном - за 14 одсто. У целој 2020, америчка сила би могла да доживи пад од 1,5 процената.

- САД, Европа и Јапан крећу у рецесију - поручили су у среду аналитичари из фирме "ИХС Маркит", који процењују да ће светски БДП ове године порасти скромних 0,7 одсто, док би америчко господарство могло пасти за 0,2 процента.

Фед банка је већ у два наврата, у последње две недеље, драстично смањила кључне каматне стопе, спустивши их на ниво од 0 до 0,25 одсто, а стотине милијарди долара је уложила у финансијски састав како би побољшала ликвидност.

Вашингтон ужурбано спрема пакет вредан и до 1.300 милијарди долара, што је знатно више у односу на пакет помоћи који је Конгрес усвојио за финансијске кризе 2008. и 2009. године, при чему би сваки Американац могао добити чек на 1.000 долара.

Трамп је јуче затражио од Конгреса да одобри 500 милијарди долара за готовинске исплате порезним обвезницима, као и 50 милијарди долара кредита за помоћ авио-компанијама.

План укључује и 300 милијарди долара помоћи малим предузећима, као и 150 милијарди долара кредитних гаранција за остале погођене господарске секторе.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR