Glas Javnosti

Ameri oteli maske Nemcima

Svet
Autor: Glas Javnosti

Među zapadnim zemljama traje pravi „rat maskama“, a poslednji slučaj izbio je kad su Amerikanci faktički preoteli maske koje je Nemačka naručila za svoju policiju.

Pojedini nemački političari ovaj potez Sjedinjenih Država nazvali su „modernom piraterijom“, piše britanski „Gardijan“. Ovo je drugi sličan slučaj od izbijanja pandemije virusa korona, budući da su Amerikanci na sličan način preuzeli i testove na virus iz Italije, koja je jedna od najteže pogođenih zemalja.

Novi sukob izbio je kada su Amerikanci preuzeli oko 200.000 maski N95, koje je napravila kompanija 3M za nemačku policiju.

Oni su ponudili daleko višu cenu, dok je pošiljka za Nemačku prepakivana iz jednog u drugi avion na Tajlandu, pa su maske preusmerene u SAD.

Andreas Gajsel, ministar unutrašnjih poslova nemačke savezne države Berlin, koja je naručila maske, opisao je ovaj slučaj kao „akt moderne piraterije“ i zahtevao od federalnih vlasti Nemačke da zatraže od SAD poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila.

„Ovo nije način kako međusobno treba da se odnose transatlantski partneri. Čak ni u vreme globalne krize ne bi trebalo da važe pravila Divljeg zapada“, rekao je on.

On nije jedini evropski političar koji se pobunio protiv ovakvog ponašanja Amerikanaca i takmičenja ko će preuzeti medicinsku opremu drugima ispred nosa.

Valeri Pekres, predsednik francuskog regiona Il d‘ Frans, u koji spada i Pariz, opisao je trku za maskama kao „lov na blago“.

„Našao sam izvesnu količinu maski koja je bila na raspolaganju, a onda su Amerikanci, ne govorim o američkim vlastima, dali veću ponudu, tri puta veću ponudu i ponudili da plate unapred kako bi preuzeli maske“, ispričao je on za francuske medije.

Sputnik

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR