Glas Javnosti

Ambasadorka Izraela: Odbijamo da priznamo Kosovo uprkos pritisku

Svet
Autor: Glas javnosti

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam izjavila je da Izrael odbacuje ideju jednostranih mera i da se nada da zemlje saveznice razumeju i poštuju taj stav

Ambasadorka je takođe izrazila nadu da će novi razvoj događaja na Balkanu olakšati proces koji vodi do sporazuma koji će regionu olakšati napore za postizanje blagostanja i napretka.

Upitana da prokomentariše to što u Hrvatskoj oživljava nostalgija za fašizmom, odnosno gde su sve češće javne simpatije prema ustaštvu, Fišer Kam kaže da bilo koji znak negacije, relativizma ili revizionizma Holokausta u Evropi i svetu predstavlja veliku zabrinutost za Izrael i za evropsko društvo jer potkopava vrednosti na kojima je Evropa zasnovana.

Ona je ocenila da su zakonodavstvo, sećanje na Holokaust i obrazovanje tri stuba za suočavanje sa tim izazovom.

Prema njenim rečima, veoma je ohrabrena merama koje je Srbija preduzela prošle godine, među kojima je istakla to što je Srbija usvojila radnu IHRA definiciju antisemitizma, otvaranje istorijske sinagoge u Subotici, Zakon o restituciji i aktivnosti kojima se održava sećanje na Holokaust.

-Na kraju, još važnije, spomenula bih posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Jerusalimu povodom obeležavanja 75 godina od oslobađanja Aušvica. Posle toga usledio je gest isticanja žute zastave sa Davidovom zvezdom na balkonu predsedničke rezidencije, kako bi se poslala poruka ponosa umesto poniženja. Mislim da su to presudni koraci i želela bih da to prate mnoge druge države-, rekla je ona.

Kada se radi o odnosima dve države, ona je istakla da su poslednjih godina značajno porasli trgovina i turizam između dve države, kao i da smatra da na polju investicija ima prostora za još bolju saradnju.

-Trgovina između Srbije i Izraela je relativno niska, ali konstantno raste - za oko 15 odsto godišnje. Potpisivanje sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja kao i drugi ekonomski sporazumi trebalo bi da daju važan podsticaj odnosima. Ali, nedostatak sporazuma o slobodnoj trgovini prepreka je na koju bi obe vlade trebalo da obrate pažnju-, rekla je Fišer Kam.

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR