Glas Javnosti

Амбасадор Турске: Потребно заједничко решење за мигрантску кризу

Svet
Autor: rts.rs

Амбасадор Турске: Потребно заједничко решење за мигрантску кризу Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је најавио да ће Турска држати отворене границе за мигранте који путују ка Европи док Европска унија не испуни њена очекивања у вези са Споразумом о мигрантима из 2016. године.

Kризу са мигрантима не може да реши ниједна земља појединачно, па ни Турска и потребно је заједничко решење, рекао је за РТС амбасадор Турске у Србији Танџу Билгуч.

 Турски председник разговарао је у Бриселу са челницима Европске комисије о начинима како да се криза настала на граници између Турске и Грчке реши. Амбасадор Танџу Билгич рекао је  гостујући у Јутарњем програму РТС-а да, без обзира што сада цео свет говоре о коронавирусу, на турско-грчој граници постоји алармантна ситуацију која мора да се реши.

"Ова ситуација тражи заједнички рад и решење. У Бриселу је договоремо да ће се ови састанци наставити како би се пронашло решење мигрантског проблема", рекао је амбасадор Билгич.

Према речима турског амбасадора, кружи много вести по медијима о томе да Турска приморава мигранте да оду из Турске, што како каже није тачно.

"Тренутно у нашој земљи борави око четири милиона избеглица а велики број долази из Сирије која је у рату. Ситуација је алармантна јер избеглице и даље пристижу а Турска више не може сама да реши ту ситуацију", рекао је амбасадор Танџу Билгич.

Амбасадор каже да ЕУ није испунила свој део обавеза и обећања која су дата Турској.

"Терет је велики за Турску да би га сама решавала. Ми не терамо избеглице али их не заустављамо ако желе да оду. Већина тих избеглица су жене и деца и овде је реч о великој хуманитарној кризи", каже амбасадор Турске.

Потрошене су милијарде евра на збрињавање избеглица у Турској што не може да носи само једна земља и неопходан је нови договор са ЕУ.

"Питање проналажења решења за Сирију је кључно ако желимо да зауставимо прилив избеглица. Треба да буде много више помоћи за ове избеглице. ЕУ је обећала 2016. године да ће платити шест милијарди евра а до сада није уплаћена ни половина. Тада смо желели да обновимо и питања визне либерализације, трговинских споразума између Турске и ЕУ али ништа од тога се није десило", тврди амбасадор Танџу Билгич.

Према мишљењу амбасадора Турске реч је о двоструким стандардима ЕУ.

"Пре него што су им избеглице покуцале на врата, Европска унија није хтела да се бави ратом у Сирији. Границе ЕУ данас нису у Грчкој већ управо у Сирији. Избеглице пролазе кроз велике проблеме и на граници Турске и Грчке имамо хуманитарну кризу", нагласио је амбасадор.

Када је реч о наставку пројекта "Турски ток" амбасадор каже да је кључна стабилност и оснаживање земаља у нашем региону.

"Стабилност је веома важна јер када је нема видимо шта се дешава. Земље морају међусобно да сарађују па и земље Балкана како би се оснажиле. Због тога Турска улаже у овај регион пре свега у инфраструктурне пројекте не само када је реч о ‘Турском току’ већ и о ауто-путу Беогрaд – Сарајево. Докле год земље сарађују и проблеми ће се лакше решавати", нагласио је за РТС амбасадор Турске у Србији Танџу Билгич.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR