Glas Javnosti

AMBASADOR BOCAN-HARČENKO: Srbi nisu emotivno spremni da budu u antiruskom taboru

Svet
Autor: Glas javnosti/RT Balkan

Mnogi Srbi na moralnom nivou ne prihvataju da Srbija može da postane deo antiruskog tabora, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, mnogi Srbi su svesni koristi koju Beograd ima od pune saradnje sa Rusijom i razumeju ciljeve Specijalne vojne operacije.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, oko 80 odsto Srba je kategorično protiv uključivanja Beograda u antiruske mere, podsetio je ruski ambasador.

Pred Srbijom je još 2022. godine stavljen težak izbor, rekao je ambasador i dodao da je za Zapad prioritet da se Srbija primora na antiruske sankcije, a sve kako bi se razbio suverenitet zemlje, što je krajnji cilj Zapada, smatra ambasador.

"Zapad preti Beogradu sekundarnim sankcijama zbog odbijanja da se pridruži ograničenjima protiv Rusije. EU i SAD pokušavaju da dokažu da Srbija, kao evropski kandidat, mora da preispita svoju spoljnu politiku", rekao je on.


Srbima prete da će blokirati pregovore za ulazak u EU, ograničiti pristup fondovima EU i da će suspendovati bezvizni režim, a prete i da će smanjiti zapadne investicije, naveo je ambasador i dodao da bi takav scenario za Srbiju bio bolan, jer je zemlja krenula dobrim tempom ekonomskog razvoja.

Rusko-srpska saradnja se razvija i zadržava prijateljski i strateški karakter, što je odobreno u zajedničkoj deklaraciji usvojenoj na najvišem nivou, rekao je ambasador u intervjuu za ruski list "Vedomosti".

Istakao je da Rusija redovno razgovara o bilateralnim temama, ekonomiji i realizaciji zajedničkih projekata sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.



"Najvažnija priča je Kosovo. Predsednik nas informiše o stanju stvari u pokrajini, o koracima koje je preduzela Srbija, o izgledima za dijalog Beograda i Prištine, o radu sa zapadnim posrednicima", naglasio je Bocan-Harčenko.

U nedavnoj izjavi predsednik Vučić je jasno rekao da je priznanje nezavisnosti tzb. Kosova potpuno isključeno i Rusija, prema rečima ambasadora, veoma ceni to što Beograd vodi samostalnu politiku, odupirući se pritisku sa Zapada.

Ruska dijaspora u Srbiji raste

Broj pripadnika ruske dijaspore u Srbiji je nakon početka Specijalne vojne operacije i delimične mobilizacije znatno porastao, rekao je ambasador Rusije u Srbiji.

"Trenutno je u Stbiji oko 160 hiljada Rusa. Uzimajući u obzir srodan jezik i sličan način života, naši sunarodnici mogu brzo da se prilagode. Većina njih nastavlja da se bavi istim poslom kao i ranije. Ovde se otvaraju nove kompanije. Mnogi ljudi su zaposleni u AjTi sektoru", rekao je Bocan-Harčenko.

Istovremeno, ambasador je priznao da pojedini imigranti iz Rusije na teritoriji Srbije pokušavaju da organizuju antiruske događaje, ali je broj njihovih učesnika ograničen na stotinak ljudi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR