Glas Javnosti

Alžir želi da se pridruži BRIKS-u

Svet
Autor: Glas javnosti

Alžir je podneo zvaničnu prijavu za pridruživanje grupi velikih ekonomija u razvoju BRIKS, izjavila je za alžirski državni radio Lejla Zeruki, specijalna izaslanica Ministarstva spoljnih poslova za međunarodna partnerstva, preneo je portal Al-Šouruk.

Predsednik Alžira Abdelmadžid Tebun nedavno je saopštio da je ta zemlja zainteresovana za pridruživanje grupi BRIKS koju čine Brazila, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, navodeći da ta zemlja u velikoj meri ispunjava kriterijume za članstvo.


Ruski ambasador u Alžiru Valerijan Šuvajev rekao je ovim povodom da Moskva nema primedbe na pridruživanje Alžira, prenosi „Raša tudej”.

Na ovogodišnjem samitu BRIKS-a, održanom u junu onlajn, bilo je reči o proširenju te grupe za dodatnih 13 zemalja, među kojima je i Alžir. Prvi gost koji se obratio na tom skupu bio je predsednik Tebun, koji se založio za „novi ekonomski poredak u kojem će vladati jednakost i pravičnost među zemljama”, prenosi Tanjug.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u septembru da je veliki broj zemalja izrazio interesovanje za pridruživanje BRIKS-u u ovom ili onom obliku. On je dodao da lideri zemalja BRIKS-a rade na proceduri za prijem novih članica.


Očekuje se da će savez BRIKS-a, koji već obuhvata više od 40 odsto svetske populacije, razmotriti učlanjenje zemalja uključujući Saudijsku Arabiju, Tursku, Egipat, Iran i Avganistan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR