Glas Javnosti

ALBANIJA KLJUČNA NA BALKANSKOJ NARKO-RUTI! Izveštaj Stejt departmenta o mrežama organizovanog kriminala u regionu

Svet
Autor: Glas javnosti

Albanija je zemlja porekla kanabisa i matična baza za organizovane kriminalne grupe koje distribuiraju narkotike na evropska tržišta, navodi se u godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o međunarodnoj strategiji kontrole trgovine narkoticima i pranju novca.

Kako se navodi u izveštaju, "albanski kanabis šalje se u Tursku i razmenjuje za heroin i kokain, koje krijumčare širom Evrope albanski nacionalni trgovci ljudima", a za koje se procenjuje da "igraju glavnu ulogu u međunarodnoj trgovini narkoticima i mrežama organizovanog kriminala", prenosi Glas Amerike.

"Albanija se smatra ključnim elementom balkanske rute trgovine drogom koja preko Zapadne Evrope stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo, a albanske organizovane kriminalne grupe prisutne su u SAD, Velikoj Britaniji i širom Evrope, kao i u Južnoj Americi, uključujući Ekvador, Kolumbiju i Peru", precizira se u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da su "albanske vlasti zabeležile porast zaplene kokaina u luci Drač 2021. godine, uglavnom u pošiljkama banana iz Ekvadora" i da su "albanske snage za sprovođenje zakona učestvovale u nekoliko operacija za sprovođenje zakona u mnogim zemljama 2021. godine, sa albanskim građanima uhapšenim, između ostalih, u Grčkoj, Italiji, Španiji i Holandiji".

S druge strane, Stejt department upozorava da albanske organizovane kriminalne grupe nastavljaju da peru novac stečen trogovinom droge čime doprinose visokoj stopi korupcije u zemlji.

Tvrdi se da su nasilni zločini često povezani sa organizovanim kriminalom, kao i da su sudije, tužioci, policajci i novinari bili izloženi pretnjama.

Naglašava se da su relativno slaba vladavina prava, korupcija i visoka stopa nezaposlenosti glavni problemi slabe kontrole trogivine drogom u Albaniji.

Stejt department poručuje da reforme pravosuđa u Albaniji treba da se pozabave i uklanjanjem sudija i tužilaca koji su povezani sa organizovanim kriminalom i koji poseduju neobjašnjivo veliku imovinu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR