Glas Javnosti

Alarmantno! RUSIJA objavila ZABRINJAVAJUĆA predviđanja o REZERVAMA NAFTE I GASA!

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija je jedna od najbogatijih zemalja na svetu, bar kada su izvori nafte i prirodnog gasa u pitanju. Ipak, situacija bi u skorijoj budućnosti mogla da se promeni.

Rusija, najveća zemlja na svetu, ima rezerve nafte za još 30 godina, dok su gasne rezerve procenjene na još 50 godina, izjavio je Aleksandar Novak, potpredsednik vlade u Kremlju.

Njegova izjava privukla je veliku pažnju javnosti u vreme kada energetska kriza u Evropi uzima sve više maha, dok se, na drugoj strani, usled klimatskih promena, sve više zemalja okreće takozvanoj zelenoj energiji.

Kina siguran kupac

Prema procenjenim rezervama nafte, Rusija zauzima tek osmo mesto u svetu. Veruje se da se ispod površine ove zemlje nalazi oko 80 milijardi barela (jedan barel je 159 litara).

- Rusija poseduje ogromne rezerva nafte i gasa. Prema sadašnjem nivou proizvodnje, naša zemlja poseduje rezerve nafte za još oko 30 godine, a gasa za oko 50 godina - rekao je Novak i nastavio: Uprkos tranzicionom procesu u energetici, uvereni smo da će Rusija uspeti da pronađe kupca za svoje rezerve nafte i gasa. Sigurni smo da će u godinama pred nama ovi resursi i dalje biti vrlo traženi na tržištu.

Novak je istakao da će Azija ostati glavna destinacija za izvoz ruskih energenata.

- Očekujemo da će doći do rasta izvoza. Primera radi, naš izvoz nafte u Kinu je porastao šest puta u poslednjih deset godina. Takođe, raste i izvoz gasa. Od početka ove godine do početka novembra izvezli smo 13,4 milijarde kubnih metara gasa u Kinu. Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da Rusija ostaje od takozvane lake nafte, prenela je agencija TASS, piše Kurir.

- Ako se ništa ne promeni u roku od deset godina, naša celokupna proizvodnja će ostati bez lake nafte, ističe Pavel Sorokin, zamenik ministra energije, i dodaje:

Skuplja eksploatacija

- To znači da će porasti cena eksploatacije jer će morati da se vadi nafta sa veće dubine. To je problem sa kojim moramo da se suočimo. Istraživanje novih nalazišta gotovo je stopirano zbog izbijanja pandemije, a na tržištu je tokom prve godine od pojave koronavirusa došlo do naglog pada tražnje i nafta je naglo pojeftinila na svetskim berzama. Do opravka je došlo usled otvaranja ekonomija i izlaska država iz karantina. Nagli skok u tražnji je doveo do rasta cena nafte i gasa.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP