Glas Javnosti

Ajkula surferu odgrizla nogu, bori mu se za život

Svet
Autor: Glas javnosti

Australijski surfer, četrdesetčetvorogodišnji Tobi Beg, u kritičnom je stanju i bori se za život pošto ga je u petak napala velika bela ajkula kod Port Makuarieja u Novom Južnom Velsu.

Brutalni napad morskog psa dužeg od 4 metra bio bi koban za Tobija na licu mesta da mu kolege surferi odmah nisu podvezali nogu iz koje je obilno krvario.

„Nikad nisam video ništa slično“, ispričao je jedan od svedoka lokalnim medijima, dodajući da se surfer u vodi borio više od trideset sekundi, jer ajkula nije odustajala od napada. Tek kad je Beg, inače otac dvoje dece, isplivao na obalu shvatio je težinu svojih povreda i količinu krvi koju je izgubio.


„Stopalo mu je bilo otkinuto, a krvave rane bile su svuda“, rekao je svedok.

Hitna pomoć brzo ga je prevezla u lokalnu bolnicu. U kritičnom je stanju, a policija je plažu Lajthaous nakon incidenta zatvorila pa je digla dron kako bi nadzirala obalu i pronašla morsku neman. Dosad nisu uspeli.

Zanimljivo, čim je na plaži posle samo 24 sata dozvoljen pristup surferi su se uprkos tome ležerno vratili u more.

TV kanal 9 Njuz Australia objavio je sada i dve jezive fotografije, snimljene pre i posle napada. Profesionalni fotograf je naime snimao surfere u vodi te slučajno uhvatio trenutak pre samog napada. Na fotografiji se vidi kako Beg i prijatelj zbunjeno zure u veliku tamnu mrlju u vodi koja im se približava.

Druga fotografija prikazuje Begovu dasku za surfovanje koju je ajkula sažvakala dok ga je napadala.


Begov brat medijima se javio iz bolnice i nakon 24 sata poručio da je surfer ostao bez jedne noge, a verovatno će izgubiti i drugu, ali da je sve bolje i da su pred njim brojne operacije i godine rehabilitacije.

Australija je druga, na neslavnoj listi zemalja, gde se događa najviše napada velikih belih ajkula odmah iza SAD-a, a uglavnom su nasumični. Prošle je godine samo na području Novog Južnog Velsa zabeleženo deset napada velikih belih ajkula.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR