Glas Javnosti

Lideri Evropske unije poručili Turskoj: Ne dirajte Aja Sofiju ili ništa od nafte kod Kipra

Svet
Autor: Glas javnosti

Turska i Evropska unija sukobile su se zbog odluke Ankare da promeni status Aja Sofije iz muzeja u džamiju i energetskih istraživanja koje Turska sprovodi u spornim vodama Sredozemnog mora.

Nakon prvog sastanaka uživo posle više meseci, 27 ministara spoljnih poslova EU osudili su odluku Turske da promeni status Aja Sofije, rekao je u ponedeljak uveče visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borel.

-Ova odluka će neminovno podstaći nepoverenje, promovisati obnovljenu podelu između verskih zajednica i ugroziti naše napore za dijalog i saradnju - rekao je Borel nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

On je dodao da postoji široka podrška da se turske vlasti pozovu da pod hitno razmotre i promene ovu odluku, prenosi AP.

Borel je rekao da na sastanku u ponedeljak nisu donete neposredne odluke, ali je najavio da će ministri ponovo razmotriti to pitanje na narednom sastanku, u avgustu u Berlinu.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu odbacio je međunarodnu intervenciju u vezi sa promenom statusa Aja Sofije.

- Aja Sofija je ostavljena u nasleđe kao džamija i mora da se koristi kao džamija. Mi snažno odbacujemo komentare koji predstavljaju intervenciju u suverena prava Turske - rekao je Čavušoglu za televiziju TRT .

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da se EU suočava sa izazovom i uvredom koje iznosi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je dodao da je bušenje u potrazi za naftom koje Turska sprovodi u blizini Kipra suprotno međunarodnim obavezama i međunarodnom pravu i poručio da će Grčka gledati da pripremi listu mogućih "političkih, diplomatskih i finansijskih sankcija".

- Ako bi Grčka odustala od svojih maksimalističkih načina i pristala na fer podelu (prava) i ako bi ubedila Kipar u fer podelu prihoda (od istraživanja prirodnih resursa), onda bi 80 odsto naših problema bilo rešeno - odgovorio je na to Čavušoglu.

(Izvor Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR