Glas Javnosti

AH TA POVELJA EU: Džorž Soroš ‘dobio’ Viktora Orbana na Evropskom sudu pravde

Svet
Autor: Glas javnosti

Mađarske izmene zakona o visokom školstvu, prema kojima je univerzitet Džordža Soroša bio primoran da napusti ovu zemlju, nisu bile u skladu sa evropskim zakonima presudio je Evropski sud pravde.

Prema sudskoj odluci nametnuti mađarski zahtevi Centralnoevropskom univerzitetu, koji je osnovao američki finansijer mađarskog porekla Džordž Soroš i drugim stranim univerzitetima su diskriminatorne, te je od Mađarske zatraženo od da poštuje evropske propise

U sudskoj odluci protiv vladavine mađarskog premijera Viktora Orbana navodi se da su uslovi koje je Mađarska uvela da bi se dozvolilo stranim institucijama visokog školstva da sprovode svoje aktivnosti na njenoj teritoriji, "nespojivi sa propisima Unije".

U spornim promena zakona navodi se da je Mađarska povezala rad stranih univerziteta u Mađarskoj za bilateralni sporazum između mađarske vlade i zemlje porekla univerziteta. Uvedeno je i da su strani univerziteti obavezni da sprovode obrazovne aktivnosti i u svojim zemljama porekla. Uvođenjem ovih propisa Mađarska se nije usaglasila sa obavezama preuzetim u okviru Svetske trgovinske organizacije i delovala je suprotno odredbama Povelje EU o temeljnim pravima, naveo je sud.

U centru sukoba je sudbina Centralnoevropskog univerziteta, koji je u Budimpešti osnovao američki finansijer mađarskog porekla Soroš. Pod Orbanovim pritiskom, univerzitet je morao da prebaci većinu svojih aktivnosti iz Budimpešte u Beč. 

Orban je godinama bio glasni kritičar Soroša, navodeći da je Soroš rešen da podrije evropske vrednosti svojim liberalnim stavovima o migracijama, što je Soroš demantovao. S obzirom na Orbanov stav o Sorošu, mnogi su smatrali da su izmene zakona o visokom školstvu uperene protiv Centralnoevropskog univerziteta.

 Evropska komisija je protiv Mađarske pokrenula proceduru kršenja propisa aprila 2017. posle izmena oko visokog školstva. Kasnije je Komisija predmet podnela Evropskom sudu pravde, u decembru 2017.

(Glas javnosti/021)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR