Glas Javnosti

Afera 'Votingejt' drma američki Kongres, republikanci najavili tužbu protiv Pelosi

Svet
Autor: Glas javnosti

Odluka Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa, da dopusti kongresmenima da glasaju umesto kolega odsutnih usled karantina tokom trajanja mera izazvanih koronavirusom mogla bi da bude uvod u jednu od najvećih afera u novijoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici republikanaca najavili su tužbu protiv demokratske predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, jer je za vreme pandemije korona virusa dopustila kongresmenima da glasaju umesto onih koji zbog epidemioloških mera nisu bili lično prisutni.

Podnošenjem tužbe saveznom sudu u Vašingtonu republikanci žele da ukinu novi sistem koji je prihvatila demokratska većina u Kongresu, kako bi time omogućila normalno funkcioniranje Kapitola, uz poštovanje mera socijalnog distanciranja.

Republikanci tvrde da je promena pravila glasanja bila neustavna.

Nova pravila su usvojena ranije ovog meseca, u okviru tri hiljade milijardi dolara vrednog paketa mera koji većinski republikanski Senat još nije razmotrio, a omogućavaju članovima da glasaju iako nisu u Kapitolu, tako što zamole nekoga od prisutnih predstavnika da glasa umesto njih.

U suprotnom bi glasanje 435 članova u manjim grupama trajalo satima.

Pelosi je osudila tužbu i nazvala je "tužni štos".

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR