Glas Javnosti

A u Vuhanu skoro kao pre pandemije

Svet
Autor: Glas Javnosti

Stanovnici kineskog grada Vuhana, iz pokrajine Hubei, od danas se vraćaju normalnom životu jer je ukinuta višemesečna blokada tog grada od 11 miliona stanovnika, uvedena 23. januara zbog pandemije koronavirusa.

Svako ko ima zeleni kod na zdravstvenoj aplikaciji svog pametnog telefona ima dozvolu za putovanje, prenosi BBC i dodaje da su železnički i putnički saobraćaj ponovno uspostavljeni.

Odluka je usledila pošto Kina danas nije registrovala nijedan smrtni slučaj.

Da bi zaustavila širenje korona virusa u Vuhanu, središtu epidemije koja je buknula u decembru 2019, vlasti su uspostavile restrukcije bez presedana kada je reč o putovanju i zatvaranju najvećeg dela privrede.

Prošlog meseca, kada je Vuhan izvestio o sedam dana bez novoinficiranih, otvoreni su tržni centri, a ljudima koji žive u stambenim objektima koji su “slobodni od virusa”, bilo je dozvoljeno da napuste svoje domove na dva sata.

Od sutra, srede 8. aprila, odobrenom broju stranovnika biće dozvoljeno koriščenje transporta ukoliko pokažu svoj QR kod za skeniranje, a on je jedinstven za svaku osobu i pokazuje njeno zdravstveno stanje.

Ljudima koji su angažovani na pravljenju medicinske opreme i namirnica za svakodnevnu upotrebu biće dozvoljen povratak na posao, a ostale industrije koje imaju uticaj na snabdevanje nacionalnih i globalnih lanaca, takođe, mogu početi da rade.

Od sutra će biti uspostavljen ograničen aviosaobraćaj sa oko 200 letova iz Vuhana, sa oko 10.000 putnika.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR