Glas Javnosti

А сада спектакл, Русија ће у наредне две недеље предати Сирији савремени противваздушни систем С-300

Svet
Autor: Глас јавности / Б92/ од 24.09.2018.

"Сиријске оружане снаге примиц́е модерни систем ракетне површине С-300 у року од две недеље. Он је способан да пресретне средства за ваздушни напад у кругу од више од 250 км и истовремено удари неколико ваздушних мета", а преноси Спутњик.

"Наглашавам да смо 2013. године, на захтев израелске стране, обуставили испоруку система С-300 у Сирију, који је био спреман за испоруку, а припадници сиријске војске обучени. Данас се ситуација променила. И не нашом кривицом", нагласио је руски министар одбране. Русија је због потеза Израела приморана да предузме адекватне мере за побољшање безбедности руске војске у Сирији, додао је он.

Шојгу је истакао да ц́е, имајуц́и високу ефикасност и брзину паљбе, систем значајно ојачати борбене способности сиријске противваздушне одбране.

Руски министар је објаснио околности рушења руског авиона Ил-20 у Сирији. "Израелске посаде, савршено знајуц́и ситуацију у ваздуху, прикриле су се руским авионима, што је довело до његовог обарања и погибије 15 наших војника".

"Ово нас је приморало да као одговор предузмемо адекватне мере како би се повец́ала безбедност руских војника који обављају задатке борбе против међународног тероризма у Сирији“, додао је министар.

Осим тога, Русија ц́е Сирији испоручити савремене аутоматизоване системе контроле за командне пунктове ПВО. "То ц́е омогуц́ити централизовано управљање свим снагама и средствима противваздушне одбране у Сирији, прац́ење ваздушне ситуације и оперативни преност циљних ознака. Најважније ц́е да ц́е бити гарантована идентификација свих руских авиона од стране сиријских средстава противваздушне одбране", нагласио је Шојгу.

Шојгу је уверен да ц́е предузете мере охладити "усијане главе" које носе у себи претњу за руске трупе у Сирији. У противном ц́е Русија бити приморана да реагује у складу са тренутном ситуацијом.
Портал Раша тудеј је навео да је испорука система С-300 део одговора у вези обарања руског авиона "Иљушин-20", који је оборен прошле недеље док се враћао у авио-базу Хмејмим, у Сирији. Авион је грешком оборила сиријска противвасздупшна одбрана, али због, како сматра Москва, Израела који је намерно гурнуо руске авионе на линију ватре

Према подацима руског министарства, скривајући се иза руског авиона, израелски пилоти су летелицу изложили нападу сиријске ПВО. Авион је оборен ракетом из система Ес-200 при чему је погинуло 15 руских војника.

Глас јавности / Б92/ од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR